Aktuálně z Darjeelingu 2 -TUKDAH

strecha_tukdah_titulka

Po vydařených návštěvách zahrad Goomtee a Jungpana, kde jsme nakoupili naše první letošní sběry, jsme se vydali zpět do Darjeelingu, který se nakrátko stal naším útočištěm. Na následující den jsme domluvili návštěvu dalších zahrad, ze kterých již po několik let pravidelně nakupujeme čaje. Jde o zahrady zvučných jmen Tukdah a Phoobsering. Obě patří do tzv. Lohia goup spravovaných firmou Chamong Tee Exports. Tato společnost vlastní a spravuje 13 zahrad, což z ní dělá největšího producenta čaje v darjeelingské oblasti. Všechny zahrady pěstují čaj organickým způsobem, což je v místních podmínkách obzvláště náročné.
Středa 8:00 ráno – před darjeelingským Planters Clubem nás vyzvedává pan Vijay Parmar a odváží nás na zahradu Tukdah. Po půlhodince svižné jízdy místními serpentinami se ocitáme před krásným staletým bungalovem. U snídaně a nad šálkem čaje se pan Parmar rozpovídá o svých více než pětatřicetileých zkušenostech z čajové branže.  Rozsáhlý rozhovor, který jsme s ním natočili, určitě přineseme v jednom z příštích blogů. Pan Parmar pracuje pro Chamong Tee Exports jako poradce všech třinácti zahrad a zároveň vede na univerzitě v Siliguri skupinu studentů v oboru management procesu zpracování čaje.

Poté jsme si prohlédli továrnu, kde nás zaujaly malé, téměř ruční rolery, které si firma nechala dovézt z Thajwanu a které používá na většině svých zahrad. Zejména přicházejí ke slovu při výrobě zvlášť delikátních čajů typu “supreme” nebo při výrobě menšího množství čaje. Pro běžný provoz jsou k dispozici staré dobré stroje Britania, které dokáží zpracovat mnohem větší množství čaje najednou.
Při degustaci jsme se snažili od pana Parmara načerpat co nejvíce zkušeností v této velmi důležité položce čajové branže. Zvlášť zajímavé bylo sledovat, jaký respekt budil pan Parmar u ostatních členů managementu továrny i u generálního manažera továrny. Měli jsme opravdu štěstí, že se p. Parmar vydal zrovna na obhlídku stejné zahrady jako my. Během degustace jsme se zhlédli v naprosté jedničce mezi testovanými čaji, a tak jsme požádali o rezervaci pro náš obchod. Odpoledne byla naše rezervace potvrzena a můžeme vám tedy s radostí oznámit nákup třetího čaje z první sklizně Tukdah DJ–5 2010.
Můžeme se těšit na skvělý čaj.
Příští kapitola – zahrada Phoobsering.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)