Aktuálně z Darjeelingu

Od konce minulého týdne jsme v oblasti Darjeelingu, kde se snažíme sledovat situaci na jednotlivých zahradách. Vypadá to opět na sušší rok (vloni se první sklizně kvůli extrémnímu suchu velmi zpozdily), i když současné sucho bude mít vliv především na druhou sklizeň. Na většině zahrad se již vesele sklízí a dávají se dohromady první loty, zde tedy spíše zvané “invoice”, které putují do Kolkaty. I zde na místním trhu v Darjeelingu se objevilo pár zajímavých čerstvých čajů.

lístky sberacka

V sobotu a v neděli jsme navštívili naši partnerskou zahradu Goomtee, kde jsme si s asistentem manažera zahrady (a manažerem zahrady Mahalderam), panem A. N. Jhaem prohlédli zahradu i továrnu a zdegustovali invoice 1, 2 a 3. Šlo o poměrně pěkné čaje s jasným charakterem, krásnou květinkou. Oslovil nás obzvláště lot č. 2, jehož plná, velmi briskní chuť nám zůstala v ústech po celý zbytek dne. Nicméně jsme se rozhodli vyčkat do druhého dne, kdy bude zpracován lot č. 4.
Večer jsme strávili rozhovorem o současné situaci na zahradě, odkud bývalý hlavní manažer odešel před začátkem sezóny ke konkurenci. V současné chvílí je tedy zaharda vedena managementem sousední téměř sesterské zahrady Jungpana. Jungpanu a jejího hlavního manažera pana B. N. Mudgala, který je jednou z největších kapacit produkce čaje v Darjeelingu, se chystáme navštívit další den.

Vyrážíme brzy ráno. Jdeme pěšky, protože to je jediný způsob, jak se na zahradu Jungpana dostat. V devadesátých letech sice byla prodloužena silnice, která vede od továrny zahrady Goomtee až téměř na dno údolí k vodopádům řeky Mahanadi, která obě zahrady odděluje. Od řeky se však musí strmým svahem po 400 schodech nahoru pěšky. Touto cestou také putuje veškerý čaj na zádech nosičů. Po rychlém výstupu se náhle ocitnete u malebné továrničky obklopené nevelkou zahradou táhnoucí se do kopců nad továrnou.
Odtržení od hlavní silnice jí propůjčuje velmi tichou až posvátnou atmosféru. Továrnu i zahradu nám ukázal pan B. N. Mudgal, který na zahradách Jungpana i Goomtee strávil jako vedoucí manažer celkem asi 16 let. Převážně díky jeho umu a zkušenostem jsou čaje ze zahrady Jungpana tak vyhlášené. Na zahradě se již několik let nepoužívají žádná umělá hnojiva ani pesticidy, je nyní v tzv. čekací lhůtě na certifikaci bio – to zn.organic in conversion.
Po prohlídce jsme s p. Mudgalem zdegustovali první tři loty z letošních sběrů plus dva výběrové čaje z nejlepších částí zahrady označené jako EX-1 a EX-2. Z čajů jsme byli doslova nadšeni, jasnost a velmi výrazný květinový likér nás vskutku uchvátil. Začali jsme přesvědčovat p. Mudgala, ať nám nejlepší model EX-2, kterého bylo vyrobeno pouze 30 kg, prodá. Bohužel již část tohoto fantastického čaje slíbil zákazníkovi v Japonsku. I tak nás získaných 15 kg opravdu moc těší! Je to náš první letošní zakoupený darjeeling a jeho přílet do Prahy očekáváme začátkem dubna. Doufáme, že se nám díky přátelskému vztahu s panem Mudgalem podaří i v budoucnu nějaké čaje z této krásné zahrady získat.

Odpoledne jsme se přesunuli zpět do továrny Goomtee, kde jsme spolu s loty 1, 2 a 3 ochutnali také lot č. 4, který byl právě zpracován. Čaj nám velmi chutnal, zdál se plnější a jasnější než čaje z předchozích dnů. Šlo určitě o nejlepší vzorek, který tato zahrada letos vyprodukovala. Protože jsme byli prvními zájemci, měli jsme možnost tento jedinečný čaj koupit. Poputuje spolu s čajem z Jungpany, a tak by oba měly být k dipozici v našem skladu v první půli dubna.

Máme se opravdu na co těšit.
Zítra se chystáme navštívit zahrady Tukdah a Phoobsering. Reportáž z této návštěvy očekávejte v nejbližších dnech spolu se zápisky z ásámské zahrady Ghilidari, kterou jsme navštívili minulý týden.

Z čajem provoněného Darjeelingu zdraví tým Darjeeling.cz!

2 Responses to “Aktuálně z Darjeelingu”

  1. Shpeema napsal:

    Ahoj Dane, musim rict, ze ti trochu zavidim, letos se do DJ bohuzel nedostanu, ale aspon budu koukat na tvoje fotky:-). Minuly rok jsem absolvoval stejnou trasu a obzvlast Jungpana je krasna zahrada, jen ty schody…:-). A Pan Mudgal je kapacita, dela tradicni first flushe a je dobry se od nej neco naucit (ted budeme vozit krome nepalskych Kuwapani, Chiyabari a Shangrilly dalsi stejny caj, co ? :-). To je teda novinka, ze Rawat utek z gomtee takhle pred sezonou, je to lump, oni vedeli, proc ho z MH pred tremi lety odesli:-), kadopadne delal pro Gomtee skvely zluty caj, chutnal jsem ho minuly rok ve FF a byl hodne zajimavy.
    Jsem zvedav na tu Jungpanu, ze sobeckych duvodu doufam,ze nebude moc dobra, ale tesim se, az ji ochutnam 🙂
    Mej se hezky.
    Martin

  2. Dan napsal:

    Cau Martine, doufam, ze se dobre dari. Docela si to uzivam. Jungpana te asi opravdu sklame, je totiz vytecna!
    Jinak te tu vsichni pozdravujou. Good luck.
    Dan

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)