Aktuálně z Darjeelingu 3 – Phoobsering

Sběr

Po prohlídce zahrady Tukdah vyrážíme džípem zpět přes kopec, na jehož vrcholu leží městečko Darjeeling, abychom se následně opět ponořili do údolí severně od města.
Tam se rozprostírá zahrada Phoobsering.
Jde o téměř stejně velkou zahradu, jako je Tukdah, obě mají kolem 250 hektarů. Rozdíl je hlavně v podílu keřů typu clonal, kterých je v Phoobseringu mnohem více, okolo 40 procent. Některé variety z této zahrady jako např. Phoobsering 312 jsou vyhlášené nejen v Darjeelingu, ale také v nedalekém Nepálu.

Továrna Phoobsering

Opět navštívíme krásný bungalov, kde žije rodina hlavního manažera zahrady pana Modiho, opět prohlídka továrny a následná degustace. Tentokrát máme možnost ochutnat i vzorky z jiných zahrad skupiny a to Ging a Soom. Šlo o výtečné čaje z prvních uzavřených “invoice” začínající sklizně. Díky svému umístění převážně na severních svazích vyprodukovala zahrada Phoobsering teprve tři řádné loty a dává dohromady první lot svého legendárního čaje Phoobsering Supreme Oolong, který pochází pouze ze sběrů v těch částech zahrady, kde se pěstuje klon Phoobsering. Ten jsme měli možnost také ochutnat. Tento čaj jste možná poznali během první sklizně 2008, kdy byl v naší nabídce. Čaj nás zaujal svými velmi pestrými květinovými tóny a krásným medovým charakterem. Bohužel byl čaj před závěrečným zpracováním, a tak nebyl ještě k dispozici.
Určitě o něj budeme v následujících dnech usilovat.
Po procházce zahradou se vracíme zpět do Darjeelingu, kde nás ještě čeká degustace v Planters Clubu.
Jako další cílovou stanici jsme si vybrali legendu darjeelingského organického pěstování čaje, zahradu Makaibari pana S. K. Banerjeeho.

Zahrada Phoobsering

3 Responses to “Aktuálně z Darjeelingu 3 – Phoobsering”

  1. dt napsal:

    Díky a stokrát díky,

    takový informace jsou k nezaplacení a už aby byla kniha 😉 , snad Vám to vydrží (komentáře žádný, tak snad to někdo čte:)
    Těším se na Váš FF první asi nebudete, ale já si počkám, čaj o kterým se něco můžu dozvědět jen tak někde nekoupím!!

    Díky

    dt

    Ps: fotky taky parááda

  2. darjeeling napsal:

    Ahoj dt, díky moc za komentář. Třeba to tu trochu více ožije! FF už jsou na cestě.

  3. sochise napsal:

    Já ty články už mám asi čtyřikrát přečtené 🙂 Při jejich čtení mám vždycky chuť na čaj, takže mám při ruce konvičku s podzimní sklizní a už se těším na tu jarní.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)