Reportáž z veletrhu BioFach 2010

V týdnu od 17. do 20. února se v německém Norimberku konal již 21. ročník veletrhu BioFach, zřejmě největší světové události na poli organického zemědělství, produkce a obchodu. Stejné veletrhy, (taktéž pod názvem BioFach), probíhají každým rokem i na dalších místech – v Severní a Jižní Americe, Indii, Japonsku a Číně, ale německé setkání patří k těm největším. Letošní podtitul zněl Bio a Fair.
biofach_titulka
Počáteční obavy z velkého propadu zájmu ze strany vystavovatelů i návštěvníků díky světové ekonomické krizi se naštěstí nenaplnily a veletrh proběhl se vší parádou, kterou známe z minulých let. Letošní BioFach navštívilo 43.500 návštěvníku, kteří shlédli expozice 2.557 vystavovatelů ze 121 zemí. Vystavovatelé pocházeli převážně z Německa, Rakouska, Francie, Itálie, Holandska, Polska a Švýcarska. Velmi atraktivní byly expozice produkcí z afrických a asijských zemí. Nechyběli však ani vystavovatelé a každým rokem více a více také návštěvníci z České Republiky.
V deseti halách norimberského výstaviště, na ploše téměř 90.000 m², jste mohli shlédnout i ochutnat nezměrné množství biopotravin a dalších produktů organického zemědělství. K vidění byly přírodní textilie, různé novinky pro rok 2010 a výrobky fair trade. Mohli jste se seznámit s nejnovějšími trendy v oblasti marketingu, medií a služeb. Každým rokem se zvětšuje sesterská expozice biokosmetiky nazvaná Vivaness. Třešinkou na dortu pro každého fajnšmekra bývá již tradičně tzv. Wein Hall, obrovská expozice vín spojená s degustací. To vše pár kilometrů od našich hranic po rychlé německé dálnici z Rozvadova.
Milovníky čaje jistě potěšila již pravidelná každoroční účast našich obchodních partnerů, německé firmy Keiko. Jedná se vlastně o evropskou pobočku rodinné firmy Shimodozono pěstující čaj v japonské Kagošimě. Všechny čaje a v kvalitě nové matchy a můžeme se pravděpodobně těšit i na nový druh balení do příjemných bambusových dóz.

Keiko Shimodozono Keiko Stánek

Příprava čaje Vzorkovnice čajů Green Kiss - sladkosti Příprava matchy

Mezi další čajové zajímavosti patřil jistě stánek našich dalších obchodních partnerů, japonské firmy Aiya, věnující se především produkci čaje matcha a to samozřejmě v biokvalitě. Jejich Matchu Izumi a Horai z oblasti Nišio můžete ochutnat i u nás. Srdce každého čajomila muselo poskočit při pohledu na pomalu se otáčející kamenný mlýn meloucí zelený čaj po celou dobu trvání jejich velmi moderně pojaté expozice.

aiya_standaiya_matchaaiya_stand_millmatcha_mill

Již tradičně se na BioFachu představuje pod hlavičkou indického ministerstva zemědělství Tea Board of India. Nepříliš nápaditá prezentace produkce indického čaje však bývá okořeněna svérázným temperamentem indických vystavovatelů. Čaj, kterým vás pohostí, však většinou za moc nestojí.
Zde jsme měli možnost se setkat s živou legendou pěstování čaje v Darjeelingu panem Rajah Banerjeem. Tento velmi energický pán, jehož rodina vlastní zahradu Makaibari již více než 150 let, je vždy připraven s vámi diskutovat o tajích biodynamického pěstování čaje, zodpovědět každou otázku a zároveň vás příjemným způsobem zahltit nezměrným množstvím informací a nenechat ani na moment vydechnout. Zahrada Makaibari je vůbec první darjeelingskou zahradou, která s velkým předstihem začala pěstovat čaj organickým způsobem již v roce 1988. Celý proces pěstování probíhá zcela v souladu s okolní přírodou, tak jak se tomu dnes na západě říká biodynamické zemědělství. Nejdůležitější však je, že čej z Makaibari je nejen bio, ale také skvělý. Ochutnali jsme několik vzorků včetně skvělého „Silver Tips Imperial“ a byli jme nadšeni. S panem Banerjeem jsme se domluvili schůzku za měsíc na jeho zahradě v Darjeelingu. Doufáme, že se nám s ním podaří udělat rozsáhlejší rozhovor, o který se zde s vámi podělíme.
Pokud jste letošní BioFach navštívili, jistě máte své postřehy a učarovaly vám jiné produkty nebo prezentace. Rozsah této výstavy je obrovský a asi jste zjistili, že jeden den na návštěvu rozhodně nestačí. Pokud vám německý veletrh unikl, můžete jej letos stihnout ještě v květnu v Šanghaji, v září v Tokiu v říjnu v Bostonu a Sao Paulu a v prosinci v Bombaji.

Brazilská prezentace

Expozice vín

Čaje Rwanda tea
Rwanda tea - balení Bio z Indie

Stánek Ambootia tea

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)