Není Nokcha jako Nokcha aneb srovnání dvou korejských zelených čajů Gamnong a Haenam

Často se nás ptáte na naše korejské zelené čaje. Jaký je v nich rozdíl? Čím se liší od ostatních zelených čajů? Proč jsou tak drahé? V této recenzi se vám tyto dva čaje pokusíme představit a zodpovědět všechny dotazy.

Nokcha Gamnong a Haenam

Nokcha Gamnong a Haenam

Co je to Nokcha a kdy se sklízí

Z letošní jarní sklizně jsme pro vás vybrali dva zelené čaje Nokcha Gamnong a Nokcha Sejak Haenam. Jarní sklizeň je v případě korejských zelených čajů ta nejdůležitější a ve většině případů ta jediná, která existuje. Slovo Nokcha znamená korejsky zelený čaj. Slovo Gamnong v případě prvního čaje znamená “Sladká sklizeň”, jde v podstatě o poetický název daný čaji producentem. V případě druhého čaje slovo Sejak znamená Vrabčí jazýček a jde o označení jarní sklizně probíhající hned po svátku Gok-u kolem 20. dubna a před svátkem Ipha 5. – 6. května. V této době probíhá buď první nebo druhá sklizeň těch nejkvalitnějších mladých lístků. Nejčastěji se sklízí nerozvinutý pupen plus dva horní lístky. V případě, že se jedná o sklizeň již druhou, jde v prorovnání s první sklizní Ujeon o čaje chuťově plnější a výraznější.

Různé oblasti pěstování – sever a jih

Oba výše zmíněné čaje jsou z časné jarní sklizně a oba by v podstatě mohly být označeny jako Nokcha Sejak. Čím se od sebe tedy liší? Každý je z trochu jiné oblasti. Nokcha Gamnong pochází z Jangsung Tea Plantation v nadmořské výšce okolo 200 m. Zahrada byla založena v roce 1965 a dnes je osázena čajovníky starými až padesát let. Celá je vedena v režimu certifikovaného biozemědělství. Její umístění v nejsevernějším místě provincie Jižní Čolla (Jeolla-namdo) spolu s nadmořskou výškou poskytuje pěstovaným čajovníkům velmi chladné a vlhké klima, ideální podmínky pro jejich pěstování. Oproti tomu Nokcha Haenam roste na úplném jihu korejského poloostrova, na dohled od nedalekého oceánu.  Chladivý vítr z oceánu a vysoká vzdušná vlhkost z častých dešťů vytváří ideální podmínky pro pěstování čaje v této oblasti.

Zpracování čaje – mezi Čínou a Japonskem

Rozdílné je i zpracování listu. Oxidace enzymů obsažených v listech byla v obou případech ukončena tzv. mokrou cestou, tedy horkou parou, jak se to běžně dělá v Japonsku. V obou případech byl pak list za horka rolován, aby pustil na povrch co nejvíce šťáv obsažených uvnitř listu. Zatímco v případě Gamnongu byl kladen důraz na citlivé zachování šťavnaté travnaté zelenosti, která co nejvíce charakterizuje lístek ve svém původním stavu, v jakém rostl na čajových keřících, tak v případě Haenamu se naopak v závěrečné fázi zpracování lístky nepatrně více zapekly, což jim dodalo příjemně olejnatý až pražený charakter.

Dva čaje Nokcha

Dva čaje Nokcha

Každý čaj bude vyhovovat někomu jinému. Milovníci japonských zelených čajů dají přednost čaji Nokcha Gamnong, protože poskytuje svěží trávovité tóny plné vůně mořských řas, citrusů, zeleného pepře a bazalky. Naopak fanoušci čínských zelených čajů si oblíbí čaj Nokcha Haenam pro jeho lehkou olejnatost, tóny pražených oříšků a dýňových semínek.
Právě čaje z Jižní Koreje jsou jakýmsi pomyslným přechodem mezi čínskými a japonskými zelenými čaji. Jak chuťově, tak zpracováním tak i historicky. Vždyť čaje se z Číny do Japonska dostaly právě přes korejský poloostrov. Od té doby se tam pěstují, zpracovávají a popíjí. Během korejské historie prodělalo pěstování čaje nejedno nelehké období, a tak na počátku dvacátého století přežívalo už jen pár čajových zahrad. Opravdový rozvoj nastal až během japonské okupace a pak po druhé světové válce. I tak je produkce opravdu kvalitního zeleného čaje velmi malá. To je jeden z důvodů, proč jsou ceny korejských zelených čajů o poznání vyšší než čajů ze sousedního Japonska a Číny.

Pokud se chcete dozvědět více od korejském čaji, určitě doporučujeme knihu Korean Way of Tea.

2021 Nokcha Gamnong
459 Kč / 50 g
Nok-cha neboli zelený čaj. Gamnong znamená korejsky „Sladká sklizeň“. Jde o jarní sklizeň sbíranou ručně v období těsně před a po svátku Gok-u, kolem 20. dubna. Tedy na hranici mezi první sklizní Ujeon (znamená „sbíráno před Gok-u“) a druhou sklizní Sejak. Čaj byl zpracováván tzv. mokrou metodou, kdy byla oxidace enzymů v listu zastavena horkou parou. Suchý list tvořený drobnými pravidelně rolovanými tipsy tmavě zelené barvy a živé, šťavnaté vůně s tóny citrusů. Světle zelený nálev delikátní, krémové až olejnaté chuti s jemnou ovocnou sladkostí s tóny bazalky, citrusů a lučních bylin.

Nokcha Sejak Haenam 2021
345 Kč / 50 g
Korejský zelený čaj Nokcha sbíraný z keříků kultivaru Yabukita koncem dubna 2021 na úplném jihu korejského poloostrova, na dohled od nedalekého oceánu.  Chladivý vítr z oceánu, vysoká vzdušná vlhkost z častých dešťů vytváří ideální podmínky pro pěstování čaje v této oblasti. Velmi drobný, pravidelně rolovaný suchý list výrazné, sladké, krémově vanilkové vůně s jasnou stopou zeleného pepře. Jasně zelený čirý nálev krásně vyvážené, plné, krémově hebké, sladce kořeněné chuti se stopou moruší.

Příprava: 1 čajová lžička (4 g) čaje na 200 ml vody prošlé varem a vychladlé na 65 – 70° C, louhujeme 1 minutu. Podobně připravíme i další nálevy, teplotu vody pozvolna zvyšujeme. Čaj snese více nálevů.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)