Jak si vybrat vhodný čaj – 2. díl

Účinky aneb čaj jako náhražka kávy

Často za námi lidé přicházejí, že chtějí čajem nahradit velké množství kávy, které denně vypijí. Zde je třeba upozornit, že chemický koktejl stimulačních látek namíchaný v šálku čaje je poněkud odlišný od toho, co známe z šálku kávy. Kofein najdeme v obou nápojích, avšak jeho působení na lidský organismus je vždy trochu jiné. Káva má rychlejší a intenzivnější nástup, ale poněkud kratší působení.

Účinky čaje

Oproti tomu čaj nás povzbudí méně nápadně, pozvolněji s delším účinkem. Na obě varianty je třeba si přivyknout.
Pokud chcete čaj na povzbuzení, je lepší zvolit čaj vyrobený z mladých lístků (tzv. tipsů) sbíraných časně z jara. Právě ony obsahují nejvíce aktivních látek v čele s kofeinem. Je to proto, že kofein sám o sobě je hořký, a rostlina se tak brání před škůdci, kteří si na šťavnaté a jinak velmi chutné mladé lístky už brousí kusadla. Mladé lístky často poznáte podle ochmýření. Jemné, stříbřité či zlatavé chloupky na mladém lístku neslouží k ničemu jinému, než aby zabránily drobnému hmyzu k přístupu ke sladké hostině. Nedivte se však, že čaje z těchto mladých droboučkých lístků jsou mnohem dražší než čaje velkolisté. Vždyť pro váš šálek čaje je třeba takových lístečků mnohdy až desetkrát více.
Čajové lístky však neobsahují pouze stimulanty. Obsahují i látky, které účinky kofeinu omezují nebo působí naopak relaxačně.  Jak na nás který čaj bude působit, však není doposud zcela zřejmé. Faktorů, které obsah jednotlivých látek v daném nálevu ovlivňují, je velmi mnoho, ne všechny jsme schopni zcela predikovat a ovlivnit. Působení čaje je mnohdy velmi subjektivní. Co vás včera pěkně nakoplo, dnes může působit odlišně.
Typickým čajem, který má díky vysokému obsahu kyseliny gama-aminomáselné (GABA) relaxační účinky, je Gaba Oolong z Taiwanu. Dále bychom doporučili čaje s nižším obsahem kofeinu, jako je Kukicha, Houjicha nebo Genmaicha z Japonska. Naopak pro povzbuzení dobře poslouží jarní čaje z Darjeelingu, japonské Gyokuro a Matcha či yunnanské puerhy z mladších stromů.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)