15 let Klasek Tea – 15 let s Goomtee

Je tomu 15 let, co jsme přivezli náš první čaj. Nebylo ho tehdy mnoho. Tuším, že 15 kilo. A bylo to tak trochu na zkoušku, abychom viděli, jak se to vlastně dělá a zda to jde. A šlo to. Čaj to byl skvělý. Celou várku tehdy koupila brněnská Chajovna. Dodnes společně vzpomínáme, jak skvělý čaj to tenkrát byl. Možná nám tu chuť vzpomínky trochu vylepšily, ale to nevadí…

Goomtee Factory

Tomuhle našemu prvnímu čajovému obchodu předcházela návštěva Indie a také čajové zahrady a továrny Goomtee v malebném údolí říčky Mahanadi. Zde jsme se poprvé octli uprostřed čajové zahrady, viděli, jak se čaj zpracovává a zde se také poprvé objevila myšlenka na čajový obchod. Bylo to tenkrát rozhodnutí bez velkých plánů a jedním z hlavních důvodů bylo, že budeme mít dost čaje pro sebe. Dali jsme si název Darjeeling.cz a vyrobili jsme takové legrační webové stránky. Od té doby uplynulo 15 let. Mnoho čaje proteklo našimi šálky, přejmenovali jsme se na Klasek Tea, zavedli e-shop a nyní i showroom v pražských Holešovicích. Postupně jsme objevovali další čajové oblasti, nakupovali čaje z Nepálu, Srí Lanky, Jižní Koreje, Taiwanu nebo Japonska, cestovali jsme za čajem i s čajem… Dnes by se dalo říct, že jsme zavedený čajový obchod.

SF Darjeeling Goomtee DJ 62/ 2018

K patnáctým narozeninám jsme si nadělili krásný dárek, stejný čaj jako tehdy – druhou sklizeň ze zahrady Goomtee. I letos jde o mimořádný čaj s plným aroma šťavnatého ovoce, lesních plodů a exotického koření. Darjeelingský second flush jak má být. Samozřejmě i tento čaj můžete mimo jiné opět zakoupit v brněnské Chajovně.

Zahrada Goomtee má bohatou historii. V roce 1899 založil tuto zahradu britský průkopník Henry Lennox a po něm ji převzal slavný plantážník G. W. O’Brien. Po druhé světové válce zahradu odkoupila nepálská královská rodina Ránů. V 50. letech minulého století se vedení zahrady ujal pan Mahabir Prasad a rodina Kejriwalů, indických čajových průkopníků. Během uplynulých 50 let proběhla úplná renovace jak samotné zahrady, tak továrny. Letos na jaře přešla zahrada Goomtee spolu se sousední takříkajíc sesterskou zahradou Jungpana do nových rukou. Novým majitelem se stal známý pěstitel čaje pan Sanjay Agarwal, který doposud vlastnil zahrady Kacharigaon a Chandana v Ásamu. Věříme, že i nadále bude zahrada spravována zkušenými odborníky (zatím to tak vypadá) a že bude nadále produkovat skvělé čaje.

Pojďte si s námi užít naše malé výročí se skvělým klasickým Goomtee čajem, který má svěží jasnou vůni a pravý darjeelingský „bite“!

Vzpomínka na první návštěvu zahrady Goomtee:

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)