Keramik Jiří Duchek a jeho čajová miska – dvě spojené dlaně.

Autorská čajová keramika Jiřího Duchka pálená v peci na dřevo. Jiří Duchek tvoří své konvičky a misky jako živé věci s příběhem, nikoliv jako vnější materiální předměty, které pouze vykonávají technickou činnost.

Čajová keramika Jiřího Duchka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jiří Duchek se narodil roku 1970. Po roce 1989 střídavě pracoval v několika pražských dílnách jako nájemný točíř.

Od roku 1995 působil na Vyšší pedagogické škole ve Svatém Janu pod Skalou v prostorách bývalého kláštera jako učitel keramiky v rámci výtvarné výchovy. Po dobu tří let na tomto místě pořádal semináře o alternativních způsobech vypalování keramiky v rámci tzv. Dalšího vzdělávání učitelů.
V roce 1998 se s rodinou stěhuje do Mutějovic u Rakovníka, kde v bývalé zemědělské usedlosti budují vlastní hrnčírnu.
Nový domov skýtá nadmíru inspirace i prostoru pro svobodnou práci. Proto se kromě jednoduší a běžnější keramiky věnují také keramice experimentální autorské a historickým replikám.
V současné době budují v přilehlé budově bývalého kina galerii České keramiky pálené dřevem.
O své práci říká: „ Svou prací vzdávám hold Mistrovi, který ze země stvořil člověka a vdechl mu život, tomu, který říká: „následuj mě, jsem pravda, cesta a život“.
Jiří Duchek je také tvůrcem osobitých textů o keramice a vášnivým sběratelem starých hliněných džbánů. Tyto texty velmi hezky pojala rozhlasová stanice Vltava, poslechnout si je můžete zde. Tady malý je výňatek z textu o čajové misce:
Miska, dvě spojené dlaně. Odvěký postoj prosebníků, symbol přijímání, znamení pokory, odevzdanosti a očekávání.

Máme to štěstí, že vám můžeme představit jeho čajové konvičky, misky, koupací misky (čajová moře) a další nádherné kousky.

 

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)