Produkce čaje z továrny Sandakphu

Před pár dny nám dorazily poměrné zajímavé vzorky u nás nepříliš známé nepálské továrny Sandakphu. Šlo o poměrné široké spektrum různých typů čaje, alespoň co se způsobu zpracování týče. Již názvy vzorků dávaly tušit, že půjde o producenta, který se nebojí experimentovat: Himalayan Ruby, Himalayan Bold, Green Maofeng, Smoked Green, White.

Stejně tak pestře na nás zapůsobil i první pohled na list po otevření všech sáčků. Pěkný, většinou celý nelámaný list vždy zářivé barvy i vůně vykazoval u většiny vzorků vždy jasný charakter. Byli jsme proto velmi zvědaví na všechny nálevy a hned jsme se pustili do degustace.
Podobně pestrou paletu vzorků jsem poslední dobou zvyklí z Nepálu občas dostávat. Známá tím je převážně zahrada Jun Chiyabari, jejíž čaje poměrě pravidelně zařazujeme do naší nabídky. Ne všechny takové čaje však bývají bez chyby. Často jim něco chybí, vůně, chuť, jasnost, charakter. Často jde o nepříliš povedené napodobeniny jiných slavných, hlavně čínských, tchajwanských a japonských čajů.
Pokud se však povede skloubit určitý charakter některého slavného čaje s vlastnostmi vysokohorských nepálských či darjeelingských čajů, můžeme získat opravdové klenoty. Známé jsou tím poměrné mladé himálajské oolongy.
Velmi příjemným překvapením pro nás byly i právě rozbalené vzorky z továrny Sandakphu.
Vetšina čajů má svůj osobitý charakter, plnou chuť a zajímavou vůni. Proto jsme nakonec přeci jen objednali ještě pár čajů z podzimních sběrů minulého roku.
A to konkrétně krásný ručně zpracovaný zelený celolistový Smoked Green, který je charakterem lehce podobný Yunnanským zeleným čajům. Velmi zdařilý White je typickou a hlavně povedenou ukázkou himálajského bílého čaje. Zvolili jsme též hutný a plný Himalayan Ruby, tmavý čaj

s celou škálou exotických chutí a rovněž orthodoxní čaj SFTGFOP, typickou podzimní sklizneň této provenience.

Čaje by měly dorazit v nejbližších dnech a vězte, že se máte na co těšit.
Sandakphu Peak ležící na nepálsko indické hranici je se svými 3636 m nadmořské výšky nejvyšším vrcholem v oblasti. Nároky si na něj dělá jak Západní Bengálsko, tak Ilam. Ze stejnojmenné továrny situované k vesničce Jasbire je na tento vrchol úchvatný výhled. Čaje Sandapkhu jsou zpracovávány ze sběrů okolních pěstitelů. Produkce Sandalphu sahá od specialit jako jsou bílé a žluté čaje, přes himálajské oolongy až k čajům doplněným o divoké himálajské byliny.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)