Taiwan Muzha Charcoal Roasted Tie Guan Yin Oolong
Jedná se o tradičním způsobem zpracovaný list kultivaru Tie Guan Yin původně pocházejícího z oblasti Anxi v čínské provincii Fujian. (Čaj Tie Guan Yin získal své jméno od „Železné bohyně milosrdenství“, která je pod tímto názvem známá v Japonsku, Koreji, Číně a Taiwanu a je ženským vyzářením Buddhy soucitu Avalokitéšvary). Taiwanská Muzha 木柵 je vyhlášená pro skvělé čaje právě tohoto kultivaru (Hong Xin Wai Wei Tao / 紅心歪尾桃). Jeho historie v této oblasti však není nijak dlouhá. Čaj sem v roce 1919 přinesla rodina Chang a od té doby se zde velmi úspěšně pěstuje a jeho kvalita a sláva se postupně vyrovnává s jeho příbuznou Tie Guan Yin z čínského Anxi.
Čaj vypěstoval, zpracoval a následně i pražil pan Zhang ve své malebné zahradě „Seeds of Kindness“ ležící v zalesněných kopcích oblasti Muzha na severním okraji Taipeje. Pan Zhang žije a pěstuje čaj plně v souladu s přírodou. Nepoužívá jakoukoliv chemii, jeho zahrada je plně organická a certifikována organizací MOA (viz níže).
Suchý list klasického kuličkovitého tvaru avšak velmi tmavého až matně kovové barvy a plné intenzivní sladce pečené vůně s výraznou oříškovou složkou. Nálev zeleno hnědé barvy, plné intenzivní sladce pečené až medové vůně, sametové hebké, krémové, velmi harmonické chuti s výraznými tóny nakládaného ovoce, povidel, cukrové třtiny a vlašských ořechů. Čaj snese mnoho nálevů a velmi ho doporučujeme k dlouhodobé archivaci. V eshopu naleznete i sestru tohoto čaje, Tie Guan Yin Hong Cha (červený čaj).
MOA znamená „Mokichi Okada Cultural Services Association International“. Tuto organizaci vytvořil Mokichi Okada (1882-1955), který za svého života zahájil tři velké projekty: „Mokichiho detoxikační ošetření“ pro půdu, „Přírodní zemědělství, nápoje a potraviny“ a „Umění a kultura“. Z těchto tří projektů vzešly propojené skupiny lidí se společným cílem vzájemně si pomáhat. Jeho celkovým cílem bylo „umožnit lidstvu expandovat a vzkvétat, a pomáhat tak vytvářet zdravější lidi, rodiny, regiony, země a kulturu“. Z jeho japonského hnutí NPO pro přírodní zemědělství vznikla farma Da Ren v roce 1982, a v roce 1991 byly vytvořeny standardy pro zdravé, organické zemědělství. Začaly se zakládat pobočky a vytvářet společenský systém pro teoretickou a praktickou spolupráci mezi zemědělci v Japonsku. V dubnu 1990 skupina lidí, kterým záleželo na přírodě a znepokojovalo je znečišťování životního prostředí, chtěla změnit situaci na Tchaj-wanu. Připojili se k japonské mezinárodní asociaci MOA a vytvořili sesterskou organizaci s cílem vzdělávání zemědělců a právní certifikace bio potravin a nápojů. Tato tchajwanská nadace byla vytvořena za účelem zkoumání a hledání zdraví a štěstí pro lidstvo a zaručení environmentálně udržitelného přírodního zemědělství podle MOA, v očekávání, že se tato ideologie a techniky udržitelného zemědělství rozšíří po celém světě. Certifikace MOA je poměrně přísná a velmi dobře zajišťuje udržitelné biozemědělství bez velké byrokratické nebo finanční zátěže, které jsou problémem pro řadu bio certifikačních autorit na celém světě.