Kimurova metoda a Bio Sencha

Akinori Kimura, farmář a pěstitel jablek z Aemori, nejsevernější provincie ostrova Honšú, vyvinul metodu přirozeně organického pěstování jablek poté, co jeho manželce byla diagnostikována vážná choroba připsána pesticidům.

Jablka bez pesticidů

Ze dne na den se rozhodl zcela přestat používat pesticidy a hnojiva ve svém farmaření. Provincie Aomori je vyhlášená svými skvělými jablky, ale až do vývoje Kimurovy metody považovali komerční pěstitelé jablek za nemožné vypěstovat dobrá jablka bez použití pesticidů. Od roku 1978 se po dlouhých a náročných deset let Akinori Kimura pokoušel vypěstovat jablka bez použití jakýchkoliv ochranných a podpůrných prostředků. Byla to těžká léta plná neúspěchů a proher. Pan Kimura však vytrval a postupem času se dostavily první úspěchy. Časem se stal slavným, začal o své metodě psát články do odborných časopisů, přednášet a jeho příběh se dokonce stal předlohou pro divadelní představení a film.

Přirozená síla kořenů

Principem Kimurovy metody je myšlenka že zemědělské plodiny bývají příliš překrmovány potřebnými živinami a stávají se díky tomu slabé a závislé. Přesně takových plodin jsou plná pole, zahrady a sady. Takové plodiny přece nechceme konzumovat. Rostliny přece vše co potřebují, aby se jim dařilo mají k dispozici ve zdravém a přirozeném prostředí. Role farmáře jim takové prostředí poskytnout.

Kimurova metoda jde ještě o krok dále než běžné ekologické zemědělství. Spoléhá na přirozenou sílu kořenů a ze samotné půdy vytváří prostředí, ve kterém existující mikroorganismy žijí v symbióze.

Shimodozono a Bio Kabusé Sencha Kimura

Na Biofarmě Shimodozono v Kagošimě, odkud naše Sencha Kimura pochází, byl v roce 2004 tento způsob pěstování poprvé použit na jiném rostlinném druhu, na čajovnících, Teprve 6 let po změně bylo možné poprvé čajovníky sklízet.

Sencha je z dubnového sběru z keříků typu Zairai vypěstovaných ze semen v jihojaponské Kagošimě.
Oxidace čajových lístků byla v případě tohoto čaje ukončena horkou parou, metodou středně dlouhého napařování zvanou Chumushi, kdy jsou lístky vystaveny 100 stupňům po dobu 45-60 vteřin. Matný zelený list tvořený tradičními podlouhlými jehličkami s delikátní lehce oříškovou vůní. Světle zelený nálev příjemně vyvážené chuti, ovocnou sladkostí, mírnou citrusovou svíravostí, stopou bazalky a ženšenu.

Napiš komentář

*

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)