Zhang Gu Zhi – vnitřní krása z pece anagama

Mistrovské kousky z pece anagama od taiwanského umělce Zhang Gu Zhi mají svůj neopakovatelný charakter. Na první pohled hrubé, neopracované a robustní kousky však v sobě skrývají krásu a eleganci, kterou objevíme při jejich podrobnějším zkoumání. Pak najdeme na jeho kouscích mnoho drobných detailů a malých krás, originálních odlesků a metalických či olejových efektů.

Zhang Gu Zhi – taiwanská čajová keramika z pece anagama

 

Zhang Gu Zhi

Zhang Gu Zi pracuje většinou bez glazur. Všechny výsledné efekty a textury na povrchu keramiky vznikají náhodně a nekontrolovaně díky specifickému prostředí uvnitř pece během výpalu. Tam na výsledku pracuje teplota, popelové nálety, umístění v peci atd. Tím je jeho tvorba neotřelá a má hluboký přesah.

Příběh a inspirace

Zhang Gu Zhi se narodil v roce 1979 v Kaohsiungu na jihu ostrova, kde také žije a tvoří.
Jeho umělecký příběh začíná roku 1995, kdy jej inspiroval keramik Zheng-Zhi Lin. Od roku 1998 se učil a pracoval ve slavném keramickém studiu Taozhixiang Renzhi (Taozhixiang Ceramic Art Creation Studio) v Miaoli u významného umělce pana Ye Guotinga. V roce 2002 se naučil se techniku výpalu dřevem od pana Shui-Zhuen Zhenga. Od roku 2004 až do současnosti se zůčastnil mnoha výstav a keramických soutěží, jako je například prestižní Taiwan Golden Pot Prize.

 

Výstavy a soutěže:

2004 účast v druhém ročníku soutěže Taiwan Golden Prize
2007 první výstava v Cloud-water-grass hall (雲水草堂)
2008 nominován do prvního ročníku soutěže Taiwan Golden Pot Prize/ zúčastnil se společné výstavy v Golden Pot Exhibition
2009 účast na výstavě současného designu čajové keramiky
2009 Zhang Gu Zhi samostatná výstava v Cloud-water-grass hall (雲水草堂)
2012 nominován do čtvrtého ročníku soutěže Taiwan Golden Pot Prize
2014 nominován do pátého ročníku soutěže Taiwan Golden Pot Prize

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)