Voda je základ

Po delším čase jsme udělali test čajů zalitých různými vodami. Z našich výletů po krajích českých jsme si přivezli vody z různých studánek, a tak jsme je hned vyzkoušeli. Z minulosti víme, že takové testování je vždy velmi přesvědčivé a jasně ukazuje, jak důležitá je voda použitá pro přípravu čaje.

Degustace vod

Zdroje vody

Pro testování jsme použili vody z jihočeské Slubice, Holubova v Blanském lese a kokořínských Osinalic. Šlo o vodu čerpanou z pramenů, v případě Slubice o vodu studniční. K těmto vodám jsme do testu přidali kohoutkovou vodu z pražských Holešovic a stejnou vodu, jen přefiltrovanou přes filtr Brita. Každou vodou jsme zalili tři stejné čaje: letošní prvosklizňový Darjeeling ze zahrady Millikthong, loňskou japonskou Shinchu ze Shizuoky a taiwanský oolong z pohoří Alishan kultivaru Tie Guan Yin. Pro ochutnávku jsme zvolili klasické degustační testery o objemu 1,5 dcl, do kterých jsme vložili 2,5 g čaje, zalili vodou prošlou varem a louhovali 5 minut.

Dobrá voda – dobrý čaj

Barva nálevu ani vzhled listu nevykazovaly výraznější rozdíly. Jinak tomu už bylo u chuti a vůně. Tragicky dopadly čaje zalité vodou z kohoutku. Snad nejcitlivější na ni byl Darjeeling. Chuť čaje byla až nepříjemně štiplavá. Téměř vůbec nenechala vyniknout květinovým a ovocným tónům a čaj v podstatě zkazila. Poněkud smířlivější byla k následujícím dvěma vzorkům. Japonské Shinche nedala možnost se zcela projevit, což z ní dělalo velmi jemný, avšak „nemastný neslaný“ čaj, který neurazil. U oolongu zase vynikly pouze pečené tóny a zcela se ztratila ovocná složka. Celkový dojem byl opravdu děsivý. Trochu optimističtěji vyšly čaje z vody přefiltrované. I když také žádná sláva. Čaje měly kompaktnější a plnější chuť s mírnou nepříjemnou trpkostí. Projevil se však daleko výrazněji jejich charakter a pestřeji vycházela i celková paleta chutí a aroma.

Kvalita vody je základ

Jako kontrast k těmto dvěma vzorkům vycházely čaje ze zbylých tří zdrojů. I mezi nimi byly patrné rozdíly. Studniční voda z jihočeské Slubice dávala vyniknout především pestré škále jemných aroma květin. Pramen z pískovcového podloží Kokořínska naopak podtrhl silnější tělo a aroma spíše zakulatil až slil do mocného mixu, ve kterém se hůře orientovalo, avšak dávalo pocit sladké hutné plnosti. Holubovská voda byla patrně velmi měkká, čaj z ní vycházel decentní a pěkně vybalancovaný.

Voda z pramene vede

Celkový dojem byla jasná výhra pro vody z přírodních zdrojů. Nemusí tomu tak být vždy. Zvláště studniční voda často vychází velmi špatně. Stejně tak tvrdší vody z vápencového podloží. Možná vaše voda z řádu bude mnohem lepší než voda pražská. Velmi dobře nám v minulosti vycházela kupovaná Dobrá voda, která má nižší obsah minerálů. Určitě ji doporučujeme vyzkoušet. Děláte si doma podobné testy? Jak dopadly? Dejte nám vědět o vašich oblíbených zdrojích vody!

 

 

One Response to “Voda je základ”

  1. Tsantsa napsal:

    Super voda je v usti nad orlici, na parkovisku u kupaliska je kohutik z hlbkoveho vrtu. Clovek si proste nacapuje.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)