Legendární soutěž čajů Dong Ding na Taiwanu

Po celém Taiwanu nalezneme mnoho čajových soutěží. Některé jsou prestižní, jiné méně. Mnohé udávají trend, jiné sotva drží krok. Asi dvacet pět z nich jsou opravdu všeobecně uznávané, ale jen jedna je opravdovou legendou. Jde o Lugu Farmers‘ Association Dong Ding Oolong Tea Competition, která se již více než čtyřicet let koná dvakrát ročně v městečku Lugu v kraji Nantou. V místě, které je považováno za domov nejznámějšího taiwanského oolongu, čaje Dong Ding.

Dong Ding Oolong Lugu Farmer Association Competition Tea 3 Flowers Prize

Cílem takovýchto soutěží je oficiálně udržování, propagace a standardizace vysoké kvality produkce daného čaje. Velkým benefitem je samozřejmě prestiž pro zúčastněné pěstitele. Čaje přihlášené do soutěže nebo takové, které se dostaly do vyšších kol, se lépe prodávají. Ty, které zabodovaly, se prodávají za astronomické částky.

Soutěž v Lugu je největší a nejprestižnější. Počet zúčastněných čajů v posledních letech pravidelně převyšuje šest tisíc vzorků. Letos to bylo téměř sedm tisíc čajů kultivaru Chin Xin zpracovaných jako Dong Ding. Každý přihlášený vzorek váží 22 taiwanských Jinů (jeden Jin je 600 gramů). Jeden Jin je rozvážen na vzorky, které se při soutěži hodnotí, druhý Jin bude vrácen producentovi čaje (většinou slouží pro porovnávání s dalšími čaji) a dvacet Jinů je uchováno pro případ, že čaj získá nějakou z cen, aby se následně nabalilo a prodalo.

Čaje se hodnotí ve dvou kolech, a to vždy anonymně. V prvním z nich je porota složena převážně ze zkušených farmářů z okolí Lugu, kteří jsou certifikovanými porotci.  Čaj se připravuje dle standardu: 3 g čaje zalité vroucí vodou na šest minut. Používají se degustační sety podobné těm, které známe z Indie. Při hodnocení jsou čaji přiřazeny body za vzhled suchého listu (10 %), barvu (10 %), vůni (30 %) a chuť nálevu (40 %) a vzhled vylouhovaných listů (10 %). Zhruba polovina čajů je po první kole vyřazena. Ty, které projdou, jsou rozděleny do tří kategorií. Nejnižší ocenění „dvou květů slivoně“ získává asi dvacet procent vzorků. Tři květy slivoně jdou asi patnácti procentům soutěžních čajů a nejlepších patnáct procent postupuje do druhého kola. Květ slivoně je taiwanská národní květina.

Nyní je porota složena z odborníků z TRES (Tea Research and Extension Station) a hodnocení nejlepších je následující: absolutní vítěz a dalších devět nejlepších utvoří TOP10, následuje tzv. první cena, kterou dostanou nejlepší 2 % čajů, pak druhá cena (nejlepších 5 % čajů) a třetí cena (nejlepších 8 % čajů). Vidíte, že oceněných čajů je opravdu hodně. Až na deset vítězných čajů, které získávají prestižní individuální ceny, se všechny ostatní následně prodávají anonymně v unifikovaných baleních farmářské asociace s označením ohodnocení daného čaje a pečetící samolepkou.

Na závěr, abychom trochu narušili zdánlivou dokonalost tohoto systému, si pojďme připomenout malý skandál ze soutěže v roce 2015. Jeden z pravidelných držitelů cen a dlouholetý prestižní farmář byl odhalen, jak do soutěže přihlašuje čaj, který byl mixem taiwanského a vietnamského oolongu. Od té doby jsou všechny čaje přihlašované do soutěže podrobeny analýze vzorců izotopů nalezených v čajových listech, která odhalí čaje z jiných oblastí než z Taiwanu.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)