Hadong – tisíc let čajové historie

„Před dávnými časy v Hadongu, strmém hornatém regionu, toho nebylo mnoho, co by bylo možné nabídnout králi. Po dlouhém rozjímání se lidé rozhodli sesbírat listy čajovníku, které rostly mezi skalami, a darovali je králi. Krále to potěšilo a udělil čaji název „Čaj králů“.

Svahy Jirisanu

První pole a starobylý čajovník

První čajové pole

Hwagae-myeon v Hadongském okrese je známý jako první korejský region, který začal pěstovat čajovníky a proslavil se ručně zpracovaným čajem. Je obklopen horou Jirisan ve výšce 1,2 km n. m.
V Dosim Dawon je starobylý čajový strom nazývaný Nejstarší korejský čajový strom nebo Tisíciletý strom. Je tam také původní čajové pole u kláštera Ssanggye, který má rovněž tisíciletou historii. Reprezentuje nejenom historii korejského čaje jako takovou, ale také region, který jako první vypěstoval čajové keře. Původní plantáž je umístěna podél břehů řeky Sumdžin na jižních svazích hory Jiri. Čajové keře rostoucí mezi skalami vytváří nádherné přírodní scenérie.

Během japonské koloniální éry, kdy byla kultivace místního čaje ohrožena, se obyvatelé Hadongu spojili, aby ochránili původní čajové rostliny a zmařili příliv japonských kultivarů. Dnes má Hadong stále původní čajové kultivary, narozdíl od plantáží v Boseongu nebo Jeju, a je mu tak přičítána větší hodnota.

Tisíciletý čajový strom

Ve třetím roce vlády krále Heungdeoka z dynastie Silla (828 před n. l.) přivezl lord Daeryeom, vyslanec do čínské dynastie Tang, semena čajovníku, která byla na úříkaz krále zasazena na svazích hory Jiri a dařilo se jim.

Soužití čajové kultury a buddhismu ve Hwagae
V minulosti byl Hwagae-myeon vesnicí s mnoha buddhistickými chrámy a mnichy a buddhismus, nazývaný jako Jirisanský buddhismus, zde vzkvétal. Dříve se o čajové plantáže staraly buddhistické chrámy a tradiční čaj z Hadongu se po celé zemi proslavil díky buddhistickým mnichům. U klášterů Ssanggye a Chilbul rostou stále potomci původních čajovníků.

Přírodní zemědělské metody a trhání čaje ve svahu

Díky čerstvému vzduchu z hory Jirisan a vlhkosti od řeky Sumdžin má Hadong vynikající podmínky pro růst čajovníků. I díky specifické geografii, která minimalizuje použití umělých hnojiv a prostředků a urychluje sklizeň čaje v přirozených podmínkách.
Čajovníky zde rostou ve svazích na spodním okraji hory, a tak znemožňují mechanizovanou sklizeň. Proto se ruční sběr listů udržel a do dneška.

Strmá sklizeň ve svahu

Ručně zpracovaný čaj
od začátku až do konce

Ručně sbírané čajové listy jsou poté sušeny na kovové pánvi nebo v nádobě podobné konvici. Tato metoda je stále totožná s tou, kterou v knize Dongdasong popsal seonský mnich Cho Ui, který založil korejský čajový obřad.
Celý proces zpracování čaje trvá 48 hodin a je přímo závislý na počasí. Jelikož je období sklizně dost krátké, od dubna do června, je vyprodukováno jen omezené množství čaje. Ručně zpracovaný čaj z Hadongu je vysoce ceněn jak v samotné Koreji, tak i znalci čaje po celém světě.

Zpracování čaje

Životní styl a zvyky

Tradiční čajové zemědělství je v Hadongu úzce spjato s životem místních lidí a koexistuje s ním i kulturně. Je to evidentní z různých druhů literatury, ústní tradice i každodenních zvyků.

Čajový obřad

Gogu a čajový obřad

Každý duben pořádají čajoví farmáři z Hadongu rituál, kdy prosí o hojnou sklizeň na místě, kde byly vysázeny první čajové stromky. Ceremonie se pořádá před tzv. Grain Rain (první jarní déšť), v korejštině Gogu (šestý solární termín v lunárně – slunečním zemědělském kalendáři) a daruje se zde Buddhovi první sklizeň čaje, sbíraná před deštěm.
Základní škola ve Hwagae dokonce do svého kurikula začleňuje speciální kurz o hodnotě čaje a čajového obřadu pod názvem „šťastná škola v harmonii s čajovým aroma“. Je součástí společného úsilí udržet v Hadongu unikátní čajovou kulturu.

 

Korejský lunárně – sluneční kalendář

Sezóny

Podle čínského vzoru rozděluje 24 bodový korejský lunárně – sluneční kalendář (zobrazený jako eliptická dráha Země kolem Slunce) rok do 24 segmentů, kde každý z nich je označen významnou astronomickou nebo zemědělskou událostí. Protože rychlost Země v této elipse není v rámci 24 segmentů konstatní, kalendářní data se tudíž v těchto 24 bodech rok od roku trochu liší.

Co se týče čajové sklizně, tak jsou pro ni důležité jen ty body v kalendáři od konce jara do raného léta, takže se začíná segmentem Gogu a končí Haji. Viz tabulka.

Sezóna Překlad Datum čínsky korejsky
Gogu Grain rain (první jarní déšť pro farmáře) 20. nebo 21. dubna 穀雨 곡우
Ipha Začátek letní sezóny 5. nebo 6. května 立夏 입하
Soman Grain full (Zrna jsou plná) 21. nebo 22. května 小滿 소만
Mangjong Grain in ear/ Slyšet zrno (osivo roste) 5. nebo 6. června 芒種 망종
Haji Summer solstice/ Letní slunovrat (nejdelší den v roce) 21. nebo 22. června 夏至 하지

Hadong Tea

Typy korejského čaje

Nejslavnější korejský čaj Nokcha je sklízen v dubnu, první sběr se nazývá Ujeon a je slavný pro svou specifickou delikátní chuť a aroma. Je sbírán a zpracován před Gogu (cca 20. dubna), tzv. Prvním jarním deštěm. Pak je druhý sběr Sejak, po Gogu, tedy po dešti, koncem dubna. A kolem 20. května je sklízen třetí sběr Jungjak. Letní sběr se nazývá Daejak a je sbírán kolem 21. června.
Skvělý polooxidovaný čaj, Hwangcha – žlutý čaj, je slavný pro svou nádherně kulatou plnou a nasládlou chuť. A nezapomeňme na korejský práškový čaj, kterému se tam říká Malcha a který je prostě lahodný.
Není možné v jednom záběru uchopit tisíc let korejské čajové kultury, ale můžeme začít tím, že oceníme delikátnost korejského čaje. Objevte jej s námi a nebudete litovat!

 

 

 

 

 

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)