Další český keramický talent – Belin!

Belin, vlastním jménem Aleš Dančák, studoval konzervatoř v Ostravě a léta pracoval v dílnách se sklem, přírodními obklady nebo modely ze sádry. V hrnčířské práci se považuje za samouka.

Belin na cestě za hlínou

Belin při práci

„Keramice se věnuji přibližně 15 let. Pracuji s kameninou i s porcelánem, výrobky pálím v peci vytápěné dřevem a rád experimentuji s přírodními glazurami. Práce s hlínou je pro mě radost a snad i mé výrobky přináší ostatním totéž.“

Zpočátku pálil v elektrické peci, s výsledkem však nebyl příliš spokojený. Zkusil tedy pálení v peci na dřevo, která nabízí širší možnosti a zůstává jí věrný dodnes. „Člověk může zkoušet různé materiály, pálí se na vysokou teplotu kolem 1300 stupňů Celsia. Oheň tomu dodá barvu, šmrnc,“ sdělil Dančák.
Vzhledem k žáru, který pec na dřevo dokáže vyvinout, musí používat hlíny, které vysoké teploty dokážou snést. Nejčastěji jde o kameninové jíly. Pastelové odstíny hnědé, zelené nebo červené barvy dodávají jeho keramice přírodní glazury. „Vyrábím je z popela nebo šlemovky, což jsou nízkotavné hlíny, ze kterých se dělají třeba cihly. Ty barvy jsou díky tomu zemité, přírodní,“ řekl Dančák, který ve své dílně tráví týdně desítky hodin.
Zdroj: Belin, Týden.cz

 

 

 

Podívejte se na jeho originální kousky:

 

 

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)