Jak to vypadá v Darjeelingu

Zatímco doprodáváme zásoby loňských prvosklizňových Darjeelingů a Nepálů, k nám pomalu doráží informace o aktuální situaci letošních jarních sběrů. A ta bohužel není úplně veselá. Může se zdát, že informace přicházející z himálajského předhůří se každým rokem opakují.

Sběračky v Darjeelingu

Sběračky v Darjeelingu

 

FF Darjeeling

Prvosklizňový čaj

Vždy se dozvídáme o nepřízni počasí, velkém suchu či protestech odborů a tušíme, že hlavní informací za tím vším je vždy ta o zdražení čaje v nadcházející sezóně. Bohužel tyto zprávy se většinou zakládají na pravdě a situace je každým rokem opravdu horší a horší. Pravidelné suché zimy věstí velmi malou úrodu čajového listí v jarní sezóně, a to se opravdu opakovalo po několik předcházejících let. Roční produkce čaje klesla od roku 2010 z deseti tisíc na loňských osm a půl tisíce tun čaje.

Nepřízeň počasí

Letošní zima byla v tomto ohledu opravdu kritická. K velkému suchu se přidávají problémy na nedostatek vláhy přímo navazující. A to především přemnožení některých škůdců a nemoci čajových keříků.
Sezóna 2017 nicméně začala. V nejnižších polohách na úplném jihu darjeelingské oblasti se začalo se sběrem prvních čajových lístků již v minulém týdnu. Sběr v tomto období je vždy velmi náročný, protože sběračky musí pečlivě vybírat jen těch pár pupenů, které na každém keříku vyraší, a po celém dni sběru přinášejí jen zlomek toho, co obvykle ze zahrady přinášejí v průběhu sezóny.

 

Ochutnali jsme první vzorky letošních čajů a rozhodli jsme se zatím s nákupem vyčkat. Čaj nás bohužel neuspokojil, neměl typickou jarní svěžest, byl celkově plochý a nevýrazný. Rozhodli jsme se počkat na čaje, které budou vypěstované ve vyšších polohách a budou mít již zcela rozvinutý charakter himálajských vysokohorských čajů. V následujících dnech budou přicházet další čaje a bude zcela jistě z čeho vybírat.
Snad spolu s dobrými čaji přijde v nadcházejících dnech z Darjeelingu i více dobrých zpráv.

Pro nedočkavce

těšící se na svěžest jarních čajů bychom zatím doporučili podzimní Nepál Himalayan Shangrila, který je zpracovaný lehkým způsobem s nízkou mírou zavadání a oxidace a je svým charakterem velmi podobný jarním sklizním, a přitom v sobě má sílu čerstvého čaje.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)