Výstava soukromé sbírky čajové keramiky

Petr Holman, literární historik a hlavně milovník čajové kultury pořádá výstavu: Připravovaná výstava proslulých čajových misek Čavany a yunomi představuje práce devíti významných současných českých tvůrců-dřevopaličů mladší a střední generace: v abecedním pořadí to jsou Jiří Duchek, Martin Hadrava, Martin Hanuš, Petr Jurníček, Jaroslav Marek, Michal Plíhal, Petr Novák, Daniel Seko a Alena Šumová.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svá dnes už mezinárodně respektovaná jména si vydobyli v době studií, rezidenčních cest, pobytů a individuálních i společných výstav u nás, v Japonsku, Číně, Koreji, na Tchaj-wanu, Novém Zélandu i v mnoha evropských zemích včetně například Maďarska, Německa, Nizozemí, Belgie, Francie nebo Velké Británie. Ve svých pracích využívají staré tradiční i moderní postupy zpracování různých typů hlíny, míchání glazur, technologie výpalu atp. atd., které kombinují s vlastním, často velmi neotřelým, experimentálním a objevným přístupem k práci. Někteří z uváděných autorů jsou činní i v jiných oborech (literatura, výtvarné umění, hudba, šperky, rozhlasové pořady aj.). Výstava bude doplněna také několika ukázkami (nejen současných) prací z Japonska, Koreje, Spojených států amerických, Bulharska, Kréty a Turecka.

Nejsem sběratel. Vystavené čajové nádobí, které si nějak získalo mou pozornost a později také srdce a už stálou náklonnost, je pravidelně používáno. Skutečně dobré čaje (příkladně šlehaná prášková matcha, čaje bílé, zelené, červené, černé, oolongy nebo pu-erhy), čaje posilující i uzdravující, přinášející energii, radost a dobrou pohodu se z takových misek pijí docela jinak…

Petr Holman

Výňatek z autobiografického popisu Petra Holmana:

..také však na době vždy nezávislý solitér, redaktor, soukromý nakladatel a vydavatel samizdatové, neoficiální, oficiální i jiné literatury, matematický lingvista (doktorská práce jako samizdat, 6 svazků, 9 exemplářů, knižně až 1993 v Německu), občasný překladatel Johna Lennona, bohemista a milovník Čéchije a (skoro) všeho českého; radostný a i v dobách nejpesimističtějších bytostně optimistický orientalista-indolog zamilovaný do Indie a vůbec všeho (skoro!), co s oběma zeměmi souvisí. Taky kuchyně česká a potažmo evropská a jiho- i severoindická, oddaný kuchař-praktik znalý tajemství indického koření. Gurmán, degustér a pitel dobrého čaje, ale i vína k pohledání, dennodenní uživatel čajové keramiky.

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)