Poznámky k degustacím – říjen 2015

Od začátku letošního školního roku připravujeme ke každé degustaci v holešovické Paralelní polis také krátký článek na blog. Snažíme se shrnout, o čem se mluvilo, co jsme ochutnávali. Degustace tvoří jakýsi seriál popisující sezónu milovníka čaje. Ochutnáváme, co se právě sklízí či co doporučujeme právě popíjet.

Tea Cupping - Paralelní Polis

Tea Cupping – Paralelní Polis

Začínali jsme ochutnávkou jarních a letních sklizní zelených čajů z japonské Kagoshimy a na minulý týden byly naplánovány podzimní darjeelingy. Ejhle však, podzimní sklizeň se malinko opozdila, vzorky čajů nám do poslední chvíle nedorazily a my jsme museli vymýšlet náhradní program. Vše bylo vyřešeno s čerstvou zásilkou taiwanských červených čajů, která dorazila den před degustací.

Co jsme tedy nakonec ochutnávali? Dvě třídy legendárního tmavého oolongu Oriental Beauty, další z „nakousaných“ čajů Gui Fei – Krásná konkubína a Mi Xiang Hong Cha aneb Honey Fragrant Black Tea. První skupinu tvořily čaje, jejichž listy jsou ještě „za živa“ napadené drobným hmyzem (Jacobiasca formosana), okousané listy oxidují přímo na keříku, a díky tomu má pak čaj neopakovatelnou vůni a chuť, která je lehce podobná snad jen druhosklizňovým darjeelingům.

Skupinu červených taiwanských čajů otevíral unikátní kousek čaje kultivaru Tie Guan Yin vypěstovaného v Muzhe na samém okraji Tai Peie. Vynikající čaj s výraznou orchidejovou květinkou. Dále pak neméně exotický Ju Chi Red Jade aneb legendární TRES – 18. Následoval vysokohorský červený čaj nejasného původu (pravděpodobně z oblasti Shan Lin Xi) a čajový experiment (dle mého názoru nepříliš vydařený) v podobě plně oxidovaného kultivaru Si Ji Chun (Four Season Oolong). Skupinu taiwanských „červených“ pak uzavíral kultivar assámského čajovníku z oblasti Sun Moon Lake, který jsme doplnili o jeho dva bratry ze země původu – indického assamu. Šlo o porovnání s levnějšími Assamy Koilamari a Nonaipara, které však v žádném případě za svými taiwanskými příbuznými nezaostávaly.

V příštím příspěvku bych se rád detailněji zaměřil na červené taiwanské čaje, které byly hlavním tématem této degustace. No a na při příští degustaci se už opravdu můžeme těšit na podzimní čaje z oblasti Himálaje. A to jak v Darjeelignu, tak i v Nepálu.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)