První jarní čaje z Darjeelingu

Jaro přichází s čerstvým čajem

Příchod prvních čerstvých čajů z Darjeelingu pro mě znamená jaro. Znáte ten pocit, kdy vám pokoj poprvé provoní šálek čerstvého, jásavě zlatozeleného čaje a za okny svítí slunce, které už konečně trochu hřeje? Tyhle doušky si člověk opravdu vychutná. Jejich chuť zůstává v ústech celé hodiny a přibarvuje do krásna první slunné dny.

Sběračka

Sběračka

 

Sběr čerstvých jarních sklizní se v Darjeelingu pomalu rozjíždí.

Letošní zima byla v předhůří Himálají poměrně krátká a teplá. Keříky začaly na mnoha místech obrůstat čerstvými lístky již koncem ledna. A letošní první várka darjeelingského čaje spatřila světlo světa dokonce 16. ledna!

Přinášíme vůbec první čaj, který byl letos v Darjeelingu sklizen.

Nás opravdu těší, že vám letos můžeme nabídnout vůbec první čaj, který byl v Darjeelingu sklizen a který nese označení EX- 1. Označení EX nesou menší várky čaje do cca 50 kg, které je sklízeny a zpracovány pohromadě. Obvyklá várka má kolem 100 kg a nese označení DJ nebo Lot. Ty jsou však zpracovány až o několik dní později, kdy je množství sbíraného čaje už větší. Již několik let otvírá jarní sezonu prvních sběrů v Darjeelingu zahrada Rohini svým čajem Jethi Kupi s téměř měsíčním předstihem před ostatními zahradami. Čím to je? Čaj Jethi Kupi pochází z nejníže položené části zahrady Rohini nesoucí název Jaberhat, která se táhne do nížin směrem k městu Siliguri. Právě díky nízké poloze, dostatku tepla a velmi dobrému zavlažování z horských pramenů se zde daří keříkům kultivaru B157 i v nejranějším období přelomu zimy a jara.

Jde o poměrně mladou část zahrady vysázenou v letech 2002 – 2003 a poprvé sklízenou v roce 2012. Od té doby jde vždy o první vlaštovku jarních sběrů v Darjeelingu. Tyto rané čaje mají charakteristickou, jásavě květinovou a příjemně kořeněnou vůni i chuť a i přes brzký příchod na náš trh a do našich šálků jde o plnohodnotnou první sklizeň.

Jak si nejlépe připravit čerstvý Darjeeling?

Způsobů je mnoho a je jen na vás, jaký zvolíte a co vám bude nejlépe vyhovovat. Někdo čaj louhuje velmi krátce a nechá spíše vyniknout květinové tóny. Někdo naopak čaj „přetáhne“ a užívá si jeho plnost a svíravost. Můžete použít horkou vodu, která právě prošla varem, nebo ji nechat vychladnout na teplotu okolo 80°C. Můžete čaj připravit na jeden nebo více nálevů, můžete ho nechat v konvičce a prolévat nebo připravit nálev zvlášť. Způsobů je nezměrné množství a najít krásu v experimentování přináší nové chutě a vůně a otvírá nové čajové obzory a my to vřele doporučujeme.

Zde je ukázka jen jednoho z mnoha způsobů, jak se s čajem vypořádat.

Čajová zahrada Rohini

Co do rozlohy poměrně rozsáhlá zahrada Rohini klesá od městečka Kurseong dolů do nížin vedoucích k městu Siliguri. Z původního osázení čajovníky na 1300 hektarech zbylo do dnes pouhých 38 hektarů starých keříků. Zbytek (108 ha) ze 146 hektarů dnešní rozlohy tvoří mladé čajovníky vysázené v letech 1996 až 2003. Zahrada byla totiž 38 let uzavřena (1962-2000) a až v devadesátýh letech minulého století ji převzala rodnina Saria, která vlastní dvě zahrady v Darjeelingu (Rohini a Gopaldhara) a další dvě zahrady v oblasti Dooars (Soongachi a New Glencoe), kde se zpracovávají převážně čaje typu CTC.
Zahrada se dělí na čtyři části či divize. Nejvýše položená, v nadmořské výšce kolem 1350 metrů, se nazývá Tukuriya a leží právě hned u městečka Kurseong. Zde jsou na 38 hektarech vysázeny nejstarší čajovníky typu China z původního osázení zahrady. Dolů na jih se táhnou divize Kotidhara a Pailodhara o celkové rozloze téměř 75 hektarů ve středních poholách. Zde najdeme převážně keříky typu AV2 a T-78, které produkují špičkové čaje převážně v období druhé sklizně.
V nejnižších polohách, kdy zahrada již opouští pahorkatý terén, tolik typický pro oblast Darjeelingu, se v jen mírném sklonu táhne čtvrtá divize zahrady Rohini zvaná Jaberhat. Zde kromě zmiňovaného kultivaru B-157, ze kterého pochází náš Jethi Kupi, najdeme více typů čajovníku. Jde např. o klony T-383, RR-144, CP-1 či japonské kultivary Jabukita a Fujimidori.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)