Oslava prvních sklizní z Darjeelingu

aneb jak správně připravit čerstvý čaj tak, aby nám chutnal…

Tajemství prvních sklizní

Milovníci čaje zahajují sezónu na jaře – s prvními lístky, které vyraší na čajovnících v Darjeelingu. Čím je čerstvější, tím je kvalitnější, a tak se všichni předhánějí v tom, kdo letošní čaj doveze jako první. Darjeeling patří mezi černé čaje, přesto svou chutí i světlým nálevem připomíná spíš čaj zelený. Připravuje se totiž z ručně sesbíraných, jen nepatrně oxidovaných, mladých i dosud nerozvinutých lístků a pupenů. Právě podle těchto tzv. tipsů, které se stříbřitě třpytí v suchém listu, první sklizně poznáme.
Kvalita a zpracování těchto čajů, u nichž navíc vždy máme informace o místě původu i datu sběru, dalece předčí běžně dostupné čaje v nálevových sáčcích, jejichž obsah se podobá spíše prachu než čajovým lístkům a navíc bývá směsí čajů neznámého původu. Zatímco tyto čaje chutnají po celý rok stejně, nálev z čerstvých čajových lístků z Darjeelingu vám svou chutí opravdu připomene jaro. Jeho několikanásobně vyšší cena tedy skutečně odpovídá kvalitě –obchodníci ze Západu často na jaře skupují předem celé várky čaje, který ještě nebyl ani sklizen.

Blahodárné účinky

Stejně jako klíčky a výhonky, i jarní čaje obsahují nejvíce živin, energie a síly. Na rozdíl od těžších, černých ásámských čajů, jarní darjeeling je stejně čerstvý a plný života jako mladé lístky, z nichž se připravuje, a tak je ideální pro překonání „jarní únavy“. Čaj obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, vitaminů, katechinů a antioxidantů. Zrychluje metabolismus, dlouhodobě navíc působí jako prevence vzniku rakoviny, Alzheimerovy choroby nebo jiného poškození mozkových buněk. Některé darjeelingské zahrady, mezi nimi například Shree Dwarika, jej navíc pěstují v BIO kvalitě a mají certifikaci Fairtrade.

Správná příprava

Aby vzácná chuť darjeelingských prvních sklizní vynikla, je třeba na litr vody prošlé varem použít pět čajových lžiček suchého listu. Zatímco vodu přelijeme z konvice do hrnečků a zase zpátky, abychom si vyhřáli nádobí, zchladne na 85 – 90°C. Čaj potom zalijeme a louhujeme maximálně tři minuty, jinak zhořkne a jeho vzácná chuť se ztratí.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)