Jarní sklizeň čaje v Jižní Koreji

Naši přátelé, kteří nyní v Koreji cestují a stejně tak producenti čaje, se kterými jsme se seznámili během naší loňské cesty, nám posílají průběžné zprávy o tom, co se děje v rámci sklizně čaje, která začíná vždy v dubnu.

Sběr a výroba čaje se letos opozdily kvůli velmi chladnému počasí, díky tomu bude letos mnohem méně  čaje než je obvyklé. Velké množství čajových keřů bylo bohužel zničeno. Už i tak je korejská produkce čaje poměrně nízká v porovnání s čajovými velmocemi, jako je Čína nebo Japonsko.

Většina čajovníků v Koreji je vysázena ve velkých komerčních zahradách v Boseongu v provincii Jižní Jeolla od roku 1950. Existují však také čaje, které pocházejí z polodivokých čajovníků v oblasti Hadong v provincii Jižní Gyeongsang. Tato oblast je historickým domovem korejského čaje. Zejména čaje v okolí kláštera Ssanggye-sa na svazích slavné Jirisan Mountain jsou sklízeny a zpracovány většinou ručně a vznikají zde nejjemnější korejské čaje. Čajovníky sem byly dovezeny z Číny a vysázeny v 9. Století. Během staletí se rozmnožily vysemeňováním. Nebyly množeny pomocí importovaných kultivarů jako jinde v Koreji a díky tomu si udržely unikátní chuťové nuance a aroma typické pro Jirisan Mountain. Vzhledově jsou čaje drobnolisté, v chuti sladké s intenzivním aroma.
Nepoužívají se zde pesticidy a hnojiva jsou použita jen v malých dávkách, pokud vůbec.

První doba sklizně probíhá v dubnu a tyto čaje jsou označovány jako Ujeon (nebo také Woojeon). Čaj sklízený koncem dubna a začátkem května se nazývá Sejak a následuje Jungjak sklízený v květnu. Tyto tři období sklizně zhruba odpovídají označení první, druhá a třetí sklizeň, jak známe z označení kvalitních indických čajů.
Ujeon, který je tvořen jen těmi nejranějšími výhonky, bývá nejdražší. Sejak bývá srovnatelně dobrý, i když je složen z tipsů, které vyrostly o něco později. Čaj Jungjak, pokud pochází od dobrého producenta, bývá jen o něco méně aromatický než předchozí dva a také levnější. Je možné se setkat také s čajem označeným jako Daejak – tak jsou označovány všechny čaje sklizené po ukončení sklizně Sejak, tedy v červnu.

V samotné Koreji však opravdu kvalitní zelený čaj popíjí jen málokdo. Určitě to souvisí s vysokou cenou a malou dostupností. Najdete jej jen ve specializovaných obchodech a čajovnách nebo přímo u producentů.
Díky naší cestě máme kontakt na spolehlivého prodejce čaje. V naší nabídce se tak zanedlouho objeví jak Ujeon a Sejak, tak i Hwangcha – fermentovaný, tzv. „žlutý“ čaj.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)