Degustace a výběr prvních sklizní

Tento článek je shrnutím mnoha kol degustací, kterými jsme se propili, abychom vybrali to nejlepší z čerstvých čajů z Darjeelingu a Nepálu. První darjeelingy jsme ochutnávali v půli března ještě ve chvíli, kdy nebylo jasné, zda se k nám vůbec dostanou a kdy. Embargo na vývoz prvních sklizní bylo však naštěstí koncem března zrušeno. Vzorky čajů z Nepálu přišly o něco později a další jsou ještě na cestě. Tamní sklizeň je vždy oproti Darjeelingu o něco zpožděná.

Z tzv. Early First Flush jsme ochutnali vzorky ze zahrad Longview, North Tukvar a Glenburn. Nebyl v nich ještě plně rozvinut potenciál prvních sklizní, nicméně šlo o velmi vydařené čaje.  Jejich jasná květinová svěžest, lehké ovocné a bylinné tóny nám ohlásily definitivní příchod jara.

V následujících degustačních kolech jsme testovali vzorky ze zahrad Goomtee, Tukdah, Phoobsering, Marybong, Tumsong, Bannockburn, Lingia a Ging. Nakonec jsme vybrali a objednali DJ Goomtee 09/11, DJ Tukdah 03/11 a DJ Phoobsering 02/11.

Z nepálské dílny jsme prozatím ochutnali několik lotů ze zahrad Kuwapani a Jun Chiyabari a vybrali jsme čaj Kuwapani Makalu Tippy Special, KP-1.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)