Degustace letošních podzimních sběrů

Během včerejšího dne jsme v několika kolech ochutnali, porovnali a vybrali darjeelingské čaje z letošní podzimní sklizně. Jen ve stručnosti bychom se s vámi o zážitky a postřehy z této degustace podělili.

main1

Ochutnávali jsme čaje od našich dvou hlavních obchodních partnerů pro oblast Darjeelingu, od Chamong Tee Exports a Mahanadi Tea Co. Šlo o celkem 18 vzorků ze zahrad Goomtee, Jungpana, Chamong, Tumsong, Lingia, Shree Dwarika, Soom, Ging a Phoobsering. Dále pak zvlášť jsme ochutnávali dva vzorky zeleného čaje ze zahrady Nagri Farm, který už máme po několik let v nabídce a který si oblíbilo mnoho zákazníků.

Všechny zdegustované vzorky nesly standartní označení FTGFOP1 a ve všech případech šlo samozřejmě o černý čaj zpracovány způsobem typickým pro tuto sezónu. Až na jeden vzorek ze zahrady Phoobsering a jeden ze dvou zelených darjeelingů, které nesly označení clonal, šlo o čaje z čínských čajovníků.

Nebudeme se detailně rozepisovat o charakterech jednotlivých čajů, jen vyzdvihneme pár věcí, jež nás potěšily, překvapily nebo naopak zklamaly.

Hlavním cílem degustace bylo vybrat ty nejzdařilejší zástupce podzimní sklizně. Ochutnávali jsme v porcelánových degustačních setech o obsahu 150 ml. 2,5 g suchého čaje zalitého vodou právě prošlou varem, doba louhování 5 minut. Voda byla filtrována uhlíkovým filtrem Brita.

Vylučovací metodou vždy po čtyřech vzorcích vypadly v prvních kolech čaje ze zahrad Lingia (pro svou plochost v chuti a nevýrazné aroma), Ging (chuťově mdlý bez jasného charakteru, i když jeden ze vzorků byl poměrně obstojný, avšak v souboji s čaji zahrady Tumsong neměl šanci), Soom a velmi zajímavá Jungpana, kde u jinak velmi povedeného, chuťově vyváženého a plného čaje poměrně výrazně zazníval podtón plastu či spálené gumy (a to i po týdnu skladování v porcelánové dóze).

Čaje, které se pak utkaly v následujícím kole, byly opravdu vyrovnané a vybírání bylo poměrně těžké. Zde už hraje roli každý nepatrný detail, vzhled suchého i spařeného listu i jakákoliv chuťová nuance. Nakonec jsme rozhodovali mezi vzorky z Goomtee (který již byl vybrán a zamluven v předkole v minulém týdnu a nyní šlo jen o porovnání a ověření předchozí volby), Chamongu, Tumsongu, Phoobseringu a zahrady Shree Dwarika, která byla rozhodně velmi příjemným překvapením.

Vítězem byl nakonec od prvního kola jasný favorit, čaj ze zahrady Chamong (DJ163), který nás uhranul spektrem svých chutí s důrazem na balzamické a pryskyřičné tóny, s nádherným ovocným aroma. Na pomyslném druhém místě stanul zástupce zahrady Goomtee (DJ123 – krásný oříškový dozvuk).

Těsně za nimi bez velkého odstupu zůstali Phoobsering (DJ358CL) a Tumsong (DJ208), oba čaje plných a vyrovnaných chutí s osobitým charakterem. Shree Dwvarika byla opravdu rovnoceným soupeřem v tomto degustačním maratonu.

Ze dvou vzorků zelených čajů zahrady Nagri Farm jsme se jednoznačně rozhodli pro DJ102 z klonovaných čajovníků, který vynikal svou jasnou trávově praženou vůní a plným, mírně trpkým tělem.

Závěrem bychom si dovolili charakterizovat letošní podzimní sběry jako velmi zdařilé, chuťově pestré, svěží a jasné a v něčem oproti předcházejícím letům i nové. Obecně by se dalo říci, že si čaje s označením Autumnal nacházejí své místo po boku daleko více oceňovaných jarních sběrů.

Jedna věc je sestavit čaje do jakéhosi žebříčku a doufat, že tak jako nám, budou chutnat i našim zákazníkům. A druhá je ty nejlepší čaje od našich obchodních partnerů získat. Znamená to především ucházet se o vybrané čaje jako první a rychle vyjednávat o jejich ceně.

S radostí vám však můžeme oznámit, že skrze emailovou a později i smskovou komunikaci ze včerejšího večera a dnešního brzkého rána se nám ty nejlepší vybrané čaje podařilo opravdu získat a brzy by se měly objevovit v našem eshopu či na pultech vašich oblíbených čajoven.

Omluvte, prosím, tento sportovní tón, který k popisu degustace používáme, ale občas je i pití čaje poměrně náročný sportovní výkon.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)