Čajování v Darjeelingu

Dát si dobrý darjeeling přímo v Darjeelingu bylo ještě před pár lety téměř nemožné. Restaurace a podniky pro turisty sice nabízely čaj darjeeling, ale když se člověk zeptal na sklizeň či jméno zahrady, obsluha jen nechápavě koukala. Při naší první návštěvě v roce 2003 se dal opravdu kvalitní čaj koupit asi ve dvou nebo třech obchůdcích v centru města. Mezi největší a nejznámější patřila prodejna Nathmulls na Laden-La Road, kterou zde najdete i dnes.
Od té doby se však mnohé změnilo. Nejen že se na každém rohu a na každé volné ploše objevil velký nápis: “We Want Gorkhaland“, ale vyrostlo také mnoho čajových obchůdků a čajoven. Čaj nyní můžete koupit a dokonce i popíjet jak v poměrně „luxusních“ čajovnách na náměstí Chowrasta v samém středu města, tak i ve špinavých uličkách kolem autobusového nádraží. Nápisy za výlohami inzerují příchod čerstvé sklizně a na pultech naleznete vzorky čajů z mnoha vyhlášených zahrad. Ceny však nejsou o mnoho nižší než u nás v Evropě. Obchodníci v Darjeelingu již pravděpodobně zjistili, kolik za čaj našinec platí doma.
Co nás opravdu překvapilo, že čaje zde dnes nakupuje i mnoho indických turistů, kteří Darjeeling nyní hojně navštěvují.
Určitě při své návštěvě Darjeelingu nezapomeňte vynechat jendu z útulných čajoven, pobočku prodejny Nathmulls, na Chowrastě. Čerstvý čaj vám zde naservírují ve skleněné číši na víno. Darjeeling je prostě královský nápoj.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)