Himalayan Shangrila je vpodstatě jen továrna postavená před deseti lety v místech, kde místní farmáři původně pěstovali čaj pro vlastní potřebu. Zpracovávali jej ručně, což se v mnohých rodinách traduje dodnes. Farmáři (dodávají čaj do továrny) jsou sdruženi v asociacích dohlížejících na úroveň pěstování čaje a na „fair“ podmínky zaměstnanců. Ale samozřejmě také na správný způsob ošetření čajovníku a sklizeň čaje.
Následující ráno jsme si prohlédli poměrně moderní továrnu a ochutnali první loty letošní sklizně. Čaj si drží standartní kvalitu, která je pro tuto zahradu obvyklá. Překvapil nás mladý věk celého týmu vedení zahrady i samotného manažera, kterému je 26 let.
Odpoledne jsme se vydali na prohlídku zahrady jednoho drobného farmáře. Listy z velmi pěkně ošetřovaných keříků byly právě sklizeny. Navštívili jsme také farmářovu rodinu a ochutnali jejich ručně zpracovaný čaj vyrobený pro domácí účely. Majitel zahrady Himalayan Shangrila vede již dvacet let obchod s čajem v Káthmandú.