V indickém Darjeelingu právě skončil monzun, vzduch se projasnil, vysvitlo slunce a každým dnem je chladněji a chladněji. Přichází čas podzimních sklizní. Na některých zahradách se již začalo se sběrem a nám v nejbližší době dorazí první vzorky. Abychom si zkrátili dobu čekání, položili jsme několik otázek našemu obchodnímu partnerovi, řediteli společnosti Chamong Tee Export panu Ajajovi Kichlu.
D: Co charekterizuje podzimní darjeelingy a jak se liší od čajů z první a druhé sklizně?
A: Podzimní darjeelingy se vyznačují velmi sladkou chutí a vůní. Od čajů z druhé a první sklizně se liší dost výrazně, více ale inklinují k druhým sklizním s lehce prvosklizňovým tónem; podzimní čaj je sladký, s hutnou chutí i barvou, která však není tak výrazná jako u druhých sklizní; podzimní čaj má také lehce nazelenalý tón, jakým se vyznačuje sklizeň první.
D: Čeho si ceníte na podzimních čajích?
A: Podzimní čaje jsou vyhledávané pro svou výjimečnou vůni, kterou mají rádi všichni. Je to díky směsici nádechu prvních a druhých sklizní.
D: Co ovlivňuje cenu čaje?
A: Cenu čaje vždy určuje jejich chuť a vůně. K dostání jsou čaje podobné jiným čajům, to zn. levnější čaje, které mají slabší charakter a pak existují dražší čaje, kde jsou vonné tóny i chuť výraznější.
D: Jaké je teď v Darjeelingu počasí a jak tento faktor ovlivňuje sklizeň?
A: V současné chvíli se v Darjeelingu ochlazuje a chladnější počasí dodá podzimním čajům správný charakter.
D: Jaké jsou předpoklady k úspěšné sklizni?
A: Tato sklizeň je bohužel chudší než v minulých letech, zvláště pokud se jedná o zahrady s organickou produkcí. Měli jsme problémy s počasím, které se objevují kvůli klimatickým změnám.