Nejlepší nepálské čaje na jednom stole.

Setkání s drobnými farmáři z okolí města Fikkal.

Degustace nepálských čajů

Degustace nepálských čajů

„Tohle je pan Saran Rai, hlavní tea maker ze zahrady Arya Tara, seznamte se.“ Úsměvy, podání rukou a překvapivě hned i společná selfie. Mám velkou radost, tenhle pán dělá jedny z nejlepších čajů v celém Nepálu. Čaje, které od něj už asi patnáct let nakupujeme. Takových rychlých setkání proběhne v následujících dvou, třech hodinách ještě mnoho. Pár slov, nikdy nechybějí úsměvy, často i společná fotografie a jdeme dál. 

Angličtina je většinou velmi nesmělá a v rozhovoru příliš do hloubky nejdeme. Ještěže před sebou máme dlouhou řadu čajů v degustačních setech. Ta řada nás spojuje. Stačí si přivonět, ochutnat, a když se pak pohledy střetnou, je nám vše jasné, rozumíme si. Opět se mi v hlavě vybavuje stejná myšlenka: „Je třeba přijet na delší dobu. Máme toho tolik, co sdílet.“

Degustace s výhledem

Setkání s místními farmáři bylo naplněno přátelskou atmosférou, dechberoucími výhledy do krásné nepálské krajiny a také desítkami vzorků výborných jarních čajů. Setkání a následná degustace se konaly na terase místní taverny s výhledem do rozlehlého údolí s čajovými plantážemi a malebnými hájky. Někdo přijíždí na skútru, někdo džípem. Teamakeři se postupně scházejí. Z tašek a batohů vybalují vzorky čajů a degustační sety. Najednou je na dlouhém stole řada asi dvaceti setů. Ani ta nebude stačit, pojedeme několik kol. 

Kolem nás se odehrává neuvěřitelně přátelská výměna. Všichni si čaje vzájemně prohlížejí a komentují. Nikde ani známka řevnivosti nebo rivality. „Tenhle čaj by chtěl ještě jednou do sušičky. Vy takovou nemáte? Přines si to dosušit k nám.“
Průměrný věk jednotlivých účastníků tipuji na nějakých třicet let. Přitom nejde o žádné zelenáče. Každý má alespoň deset let zkušeností s čajovou produkcí. Mnozí na zahradách vyrůstali. Mnozí jsou členové významných pěstitelských rodin. Je skvělé, že dostávají příležitost. Nová generace nepálských čajových mistrů.

Nepálské čajové svahy

Nepálské čajové svahy

Práce, kterou milujeme

Sezóna jarních sběrů vrcholí a my máme na stole před sebou ty nejlepší čaje z okolních svahů. A ochutnáváme je společně s lidmi, kteří je vypěstovali a vytvořili. Je to mimořádná situace. Jedny z nejlepších momentů naší práce. I zde jsme nakonec vybrali dva čaje do naší nabídky. Část účastníků se postupně vytrácí. S ostatními odcházíme na společnou večeři, která se promění na docela slušný večírek. Na hotel se vracíme pozdě v noci. Další den nás čeká cesta o údolí dále. Tedy dalších osm, devět hodin cesty v džípu.

Degustace se zúčastnili zástupci čajových zahrad Arya Tara, Norling, La Mandala, Seti Devi, Organic Nepal, Mai Tea, Maibeni Tea, Lalipma Speciality Tea a Farmers Tea.

Práce snů

Dan Klásek a John Taylor

 

 

 

 

Napiš komentář

*

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)