Tea Board poprvé určuje datum sklizně

Státní pokus o regulaci čaje. Co to bude ve skutečnosti znamenat, zatím nevíme. Pravděpodobně bude ale náš šálek čaje zase o něco dražší…

The Telegraph Vydáno 21. 12. 2018

Tea Board of India (státní agentura propagující čajový průmysl) vydal poprvé v historii datum pro zahájení sběrné sezóny pro čajové zahrady na severovýchodě země. Do loňského roku se zahrady rozhodovaly o únorovém datu, kdy se začíná sklizeň. Tea Board vydal minulé úterý nařízení, že sběr a zpracování listů je možné od 18. února, kdy končí období vegetačního klidu čajových keřů a ty začínají obrážet novými listy.

The Telegraph

Toto datum se vztahuje na zahrady v Assamu, Arunáchal Predéši, Meghalavě, Mizoramu, Nágalandu, Tripuře a Manipuru. V Bengálsku a Biháru začne sběrná sezóna 11. února, zatímco v Himáčal Pradéši a Uttarakhandu začne 28. února.

Board uvedl, že k tomuto rozhodnutí došel po obdržení návrhů a zpětných vazeb od zainteresovaných osob, aby si vymínil vhodné načasování začátku zpracování čaje v následující sklizni, které by mělo odpovídat přirozenému období sklizně čajových keřů. Pokud bude chtít jakýkoliv zpracovatel čaje začít se sklizní dříve kvůli příznivému počasí nebo jiným vlivům, musí o tom předem upozornit Tea Board,

Listy sbírané během první sklizně (First Flush) jsou nejjemnější částí čajové rostliny a říká se, že vydají ten nejčistší a nejčerstvější nápoj, jaký je rostlina schopná vyprodukovat.

First Flush se datuje od března do dubna, kdy probíhá první sběr listů po době vegetačního klidu v zimních měsících. Listy jsou jemné a zelené. Nálev je světlý, jasný a zářivý s příjemnou briskní chutí. V této oblasti existují čtyři období sklizně – první, druhá, monzunová a podzimní sklizeň (First Flush, Second Flush, Monsoon and Autumn Flush).

„Lidé z čajového průmyslu si slibují, že po úspěšné uzavírce 15. prosince se objeví kvalitnější čaje během března a dostanou se na lepší ceny, které nepřímo ovlivní vyšší výdělky pro lidi zaměstnané na plantážích“, uvedl úředník „Boardu“.

Board uvedl, že zpracování čaje během zimní sezóny (vegetačního klidu) má za následek čaje nízké kvality, standartní kvalitu předepisuje Regulace bezpečnosti jídla a přísad (Food Products Standard and Food Additives) z roku 2011. Zimní čaj prý nedosahuje kvalit definice čaje, jak vymiňuje tzv. „Tea Act“ z roku 1953.

„Čaje takto nízké kvality vyprodukované v zimě v rozporu s normou FSSAI způsobily mezi zákazníky značnou škodu reputaci indického čaje. Ten je znám svou kvalitou, chutí, aromatem, briskností a smetanově jemným dozvukem; přítomnost čaje velmi špatné kvality se stala překážkou v rozvoji exportu“ tvrdí Tea Board.

Originál článku.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)