Dovezli jsme dva listové Assamy ze srpnové sklizně. Jeden ze zahrady Nonaipara, která sousedé s Bhútánem a druhý ze zahrady Koilamari. Ásámské čaje se vesměs dělí na dva typy: orthodox, to jsou čaje listové, zpracované tzv. ortodoxní metodou a CTC, čaje zpracované metodou crushing – tearing – curling, které znáte jako takové malé tmavé kuličky, ze kterých se dá připravit velmi řízný silný čaj. My používáme Assam CTC jako přísadu do směsi Masala Chai. Listové Assamy jsou vynikající i samotné, nicméně nikomu nebráníme si do nich přidat mléko a čaj. Prostě jako v Indii, jako doma :-).
Nonaipara Tea Estate
První osázení proběhlo v roce 1928. Tehdy jej prováděl pan S. Adamson, který v Nonaipaře pracoval do r. 1935. Zahrada byla v roce 1977 převedena z majetku Assam and Dooars Tea Comp. Na Goodricke Group Limited, který ji spravuje dodnes.
Nádherně umístěná zahrada je z východní strany ohraničena řekou Nonai, ze severu pak bhútánskými pahorky. Zkušenosti v pěstování a zpracování čaje zajišťují zařazení Nonaipary mezi špičkové značky ásámského čaje.
Čaj má lehčí, citrusovou chuť trochu připomínající čaje z Darjeelingu.
Koilamari Tea Estate
Koilamari se těší vynikajícím klimatickým podmínkám na severním břehu řeky Bráhmaputry.
Tato zahrada se dělí na dvě divize: Koilamari a Joyhing. Blízkost k pralesům v Arunačal Pradéši zajišťuje vysokou kvalitu listu.
Čaj má velmi výraznou kulatou, medově sladkou chuť.
A zde je náš starší blog z cesty do Ásámu.