Japonská Sencha sklízená v prvním měsíci sběrů se nazývá Shincha. Doslovně „nový čaj“. Sencha představuje nejběžnější druh japonského čaje a sklizeň obvykle začíná v květnu. Shincha je vysoce ceněna pro svou dokonalou sladkou chuť a vysoký obsah vitamínů. Říká se jí také „Hačidžjuhačija“, což je název, který odkazuje na 88 nocí od začátku jara do začátku sezóny sběru čaje. Legenda praví, že Shincha sbíraná v 88. dni přináší štěstí a mladé lístky tohoto čaje nám zajistí věčné zdraví a dlouhý život.
V samotném Japonsku je příchod nejčerstvějšího čaje velkou událostí a v prvních dnech jej lidé nakupují za astronomické částky. V regionech, kde se pěstuje čaj, vznikají různé druhy tohoto čaje v závislosti na způsobu zpracování. Shincha jako jediná nevzniká ze surového čaje Aracha, ale přímo z čerstvých sběrů. Shincha s listy ve tvaru jehliček je známá především z oblasti Shizuoka, Shincha s listy ve tvaru drobnějších čárek pochází z ostrova Kjúšú.
Shincha Keiko vznikla v oblasti Kagošima na jihu Japonska (ostrov Kjúšú). Během zpracování prochází typickým procesem delšího napařování, tzv. „deep steaming“. Tento způsob výroby vytvoří sladkou, jemně svíravou chuť čaje, výrazné „jarní“ aroma a jasně smaragdovou barvu nálevu.

Výroba čaje Shincha

Bio Shincha - list