Vánoční cukroví s matchou a Bobem Marleym

Pojďte se s námi podívat na Vánoce trochu jinak. Při pečení lineckého použijte japonský práškový čaj matcha a poslechněte si k tomu „koledu“ od Boba.

Linecké s matchou
Linecké cukroví je u nás oblíbené nejen jako vánoční cukroví, ale také jako čajové pečivo. Využijte proto možnosti propojit sladkou chuť cukroví s tou specificky čajovou a zkuste do lineckého těsta přidat japonský mletý čaj. Vykrajovat můžete tentokrát třeba čajové lístky.
Ingredience
10 – 15 g zeleného práškového čaje na vaření
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g cukru moučky
1 vanilkový cukr
2 žloutky
citrónová kůra
Postup
Nasypte mouku na vál, přidejte pokrájené máslo, cukr a doprostřed vložte dva žloutky a práškový čaj. Vše pečlivě promíchejte a nechte alespoň hodinu odležet. Vyválejte na válu, těsto musí mít aspoň 3 milimetry. Čaj absorbuje vodu a tenké cukroví by vám popraskalo. Vykrájejte různé tvary, můžete experimentovat i s lepením jedné poloviny cukroví s čajem a druhé poloviny bez. Cukroví je dobré i nelepené. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 5 až 10 minut (dle tloušťky těsta). Cukroví hlídejte, nesmí vám moc zhnědnout, jinak ztratí svěží zelenou barvu. Po vychladnutí namažte odpovídající kousky džemem a slepte. Aby zelený čaj v pečivu neztratil svou svěží barvu, pečivo uschovejte v uzavíratelné dóze až do chvíle, kdy si na něm budete pochutnávat.
Kuličky s matchou
Kdo nemá čas ani chuť pouštět se do pečení, může za pár minut vykouzlit luxusní nepečené zelené kuličky s mletým japonským čajem. Každá jemná kulička s kokosem nebo praženou rýží, která se vám rozpustí v ústech, navíc vydá za šálek povzbuzujícího zeleného čaje.
Ingredience
10 – 15 g zeleného práškového čaje na vaření
250 g másla
200 g cukru moučky
200 g sušeného mléka
200 g strouhaného kokosu
100 g genmai (japonská pražená rýže)
lískové ořechy, mandle na ozdobu
papírové košíčky
Postup
Pečlivě rukama promíchejte máslo, cukr, sušené mléko a práškový čaj. Až získáte jednobarevnou kompaktní hmotu, vytvarujte kuličky o průměru cca 3 cm (jsou velmi sladké a větší kulička ztrácí na delikátnosti). Můžete si těsto rozdělit na polovinu a část kuliček obalit v kokosu či pražené rýži (má jemnou nahořklou chuť, která velice dobře koresponduje se sladkou chutí). Druhou část kuliček rovnou vložte do papírových košíčků a shora ozdobte lískovým oříškem či blanšírovanou mandlí.
Tip: Neskladujte cukroví příliš dlouho. Matcha může zhořknout!

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)