Darjeling under pressure – Darjeeling pod tlakem

EN: The political party Gorkha Janmukti Morcha (GJM) fighting for independent „Gorkha Land“ took Darjeeling tea industry as a hostage. Morcha (GJM) announced that no tea will be allowed to leave gardens from 27th February on. It doesn´t look very optimistic neither for tea traders, producers and customers, nor for the employees of tea estates. Our partners say the weather is normal (after two very bad years) and the season should be ok, but if the turmoils continue, production of teas can be harmed seriously.

Darjeeling

CZ: Politická strana bojující za samostatný stát Gurkhů, Gorkha Janmukti Morcha (GJM), použila čajový průmysl v Darjeelingu jako rukojmí. Morcha (GJM) oznámila, že žádný čaj neopustí zahrady od 27. února. To nevypadá příliš optimisticky jak pro výrobce, obchodníky s čajem a zákazníky, tak pro zaměstnance zahrad. Podle našich partnerů je počasí v oblasti normální a to naznačuje dobrý průběh sklizně, nicméně pokud budou nepokoje pokračovat, produkce čajů bude vážně ohrožena.

Times of India, středa 23.února
GJM v rozepřích o suverenitu zacílila na čaj

Dárdžiling: Po více než století byl výsadou náročných znalců na celém světě. Nyní se nejvlivnější politická síla v Hills rozhodla ovládnout neslavnější produkt Dárdžilingu – čaj – jako účinnou zbraň při prosazování požadavků na samostatný stát. Tento krok, který hrozí ochromením ekonomiky, odstartoval otřesy v celé oblasti.
Poté, co strana Gorkha Janmukti Morcha (GJM) Bimala Gurunga oznámila rozhodnutí pozastavit série stávek, vypálila ještě smrtelnější salvu. „Expedice zpracovaných čajových listů z Dárdžilingu bude od 27. února zastavena,“ řekl v úterý vůdce GJM Harka Bahadur Chhetri.
Pokud strana tuto výhružku naplní, srazí to čajový průmysl na kolena a povede to k miliardovým ztrátám. Čaje z prvního sběru a druhého sběru, které se pěstují a zpracovávají od konce února do poloviny června, tvoří 70 % zisků čajového průmyslu v Dárdžilingu.
Není jasné, zda GJM nakonec použije čaj k demonstrování své síly při rozhovorech v Dillí ve snaze vynutit zařazení dalších oblastí Dooars a Terai do prozatímní rady. Nicméně to stačí k propadu čajového průmyslu.
Arun N Singh, generální a výkonný ředitel společnosti Goodricke, byl šokován. „Pokud se něco takového stane, bude fungování zahrad obtížné. Nevím, proč to dělají, protože (čaj) je také jejich ziskem (GJM). Mohu si pouze přát, aby zvítězil zdravý rozum,“ řekl. Společnost Goodricke má v Dárdžilingu sedm zahrad a pět továren, které produkují kolem 800.000 kg čaje ročně.
Ačkoliv čaj, nejcennější komodita tohoto státu a největší průmysl v Hills (turistika je s  odstupem na druhém místě), byl vždy silným nástrojem, zastánci vzniku státu Ghurkhů nepřistoupili k použití tohoto nástroje od začátku nepokojů před 25 lety.
„Během nepokojů v 80. letech, vedených Ghurkskou národní osvobozeneckou stranou (GNLF), byly nejobávanější zbraní nože kukri. Nyní GJM zvolilo ještě mocnější zbraň. Popravdě se toho čajový průmysl vždy obával. Nyní se naplnily nejhorší obavy,“ řekl ředitel.
První náznak, že čajový průmysl bude zavlečen do této dějové zápletky, přišel 8. února, kdy zahrady, které byly dříve rozruchu ušetřeny, byly zapojeny do 11denní stávky, která následovala po střelbě v Shibchu.
Čajový průmysl již byl zasažen cyklonem Aila v květnu 2009 a nízkou produkcí v loňském roce kvůli malým srážkám, nyní se sekretář čajové asociace Darjeeling Tea Association Sandeep Mukherjee obává, že finanční propad způsobený embargem čajový průmysl zcela ochromí. Čajová produkce Dárdžilingu spadla střemhlav z úžasných 10 milionů kg v r. 2007 na 8,2 milionů kg v 2010.
„Obnova ztracené důvěry čajového průmyslu si vyžádá mnoho let, pokud jde o export čajů Darjeeling z Indie,“ řekl Mukherjee. Existují zjevné obavy, že zahraniční kupci budou z vývoje nervózní a budou se čajům z Dárdžilingu vyhýbat.
Dárdžiling má 87 čajových zahrad rozkládajících se na více než 18.000 hektarech a zaměstnává 55.000 pracovníků. „Představíme situaci čajového průmyslu v Dárdžilingu straně GJM a také odborům a budeme žádat povolení expedovat a exportovat zboží,“ řekl Mukherjee.
Sangeeta Kichlu, předseda Kalkatské asociace obchodníků čajem však věří, že pro stranu GJM je v sázce příliš mnoho, aby spustila tuto spoušť. „Myslím, že nemohou něco takového dělat příliš dlouho, protože živobytí místních lidí závisí na čajovém průmyslu. Riskují, že ztratí podporu, pokud zatlačí průmysl do rohu,“ řekl.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)