Přestože jsme byli jen pár kilometrů od nepálské hranice, museli jsme sjet dolů do indické nížiny k městu Siliguri a odtud k hraničnímu přechodu u nepálské Kakarbity. Horský přechod v Pašupati Nagar, který spojuje Darjeeling s Ilamem, je bohužel otevřený jen pro místní. Pan Parmar z Chamong Tee Co. se však vyjádřil, že tlačí na vlivné politiky, aby přechod uvolnili I pro cizince. Tak se mu to snad podaří.
Na hranicích nás vyzvedává pan Peter Orchad a veze nás do poměrně vzdálené Dhankuty a pak ještě dál do horského městečka Hile, kde leží zahrada i továrna Kuwapani. Cestou východonepálskou nížinou míjíme nekonečné lány čajových plantáží. Zde se pěstuje většina nepálské produkce, čaj zpracovaný hlavně metodou CTC putuje do Kolkaty na burzu a odtud do stánku některého z indických čajvalů, který ho připraví s cukrem a mlékem.
Nás však zajímá zcela jiný čaj, který se v okolí městečka Hile pěstuje teprve několik let. Jde o velmi malou oblast, kde jsou vlastně jen tři továrny. Kuwapani, Jun Chiyabari a Guranse. Ty zpracovávají zelený list z vlastních zahrad i z produkce malých farmářů v okolí. Jde o vysokohorský čaj zpracovaný ortodoxní metodou, ne nepodobnou zpracování čaje v Darjeelingu. Čajovníky jsou též převážně dovezené z této oblasti. Narozdíl od Darjeelingu, kde stále převládá čajovník typu china, zde najdeme hlavně keře typu clonal. Jde o klony z produkcí zahrad zvučných jmen jako Tukdah, Phoobsering či Teesta Valley vytvořené v sedmdesátých letech minulého století.
Krajina v okolí Dhankuty a Hile je velmi odlišná od toho, co jsme znali z Darjeelingu. Svahy hor se nezelenají lesním porostem, ale jsou vyprahlé a holé. Daleko více než džungli připomínají španělskou Andaluzii. Čajové keříky zahrady Kuwapani jsou poměrně mladé, všechny mají kolem šesti let. Zahrada je ze všech tří položena nejvíce na kopci, tudíž trpí největším nedostatkem vláhy.
Velmi příjemná továrnička byla vybudována v roce 2004 z několik let nepoužívané králičí farmy. Její produkce je velmi malá. Mladé keříky sice každým rokem dávají vice listu, ale i tak to vystačí jen na pár desítek lotů ročně. Sklizeň je v celém Nepálu zpožděná o dva až čtyři týdny za Darjeelingem. Je to dáno odlišným rozložením zahrad ve svahu. V Darjeelingu se čajové plantáže táhnou z nížin a údolí až na vrcholky do výšek nad 200 m a sklízet se začíná odspodu nahoru. V Nepálu jsou položeny spíše horizontálně na vrcholcích kopců.
V den našeho příjezdu do Kuwapani se kompletoval první lot letošní sezóny. Šlo opět o krásný ručně tříděný čaj, který je složen pouze z celých nepolámaných tipsů. Letité zkušenosti pana Orchada jsou tu opravdu znát. Čaj byl skvělý. Pan Orchad přišel do Kuwapani v roce 2007 a my shodou okolností od tohoto roku čaje této zahrady pravidelně nakupujeme.
Večer se spustil krátký asi hodinový déšť, první od října minulého roku! Byl to pravdový důvod k oslavě a pan Orchad několikrát připomínal spojení našeho příjezdu s deštěm.
Druhý den jsme ochutnávali právě vyprodukované čaje z různých částí zahrady, ze kterých se měl začít skládat druhý lot. Mezi nimi jsme objevili opravdový skvost, kterého bylo vyrobeno jen 25 kg a požádali jsme pana Orchada, aby nám ho dal stranou. Další den jej budeme znovu ochutnávat a jakousi obálkovou metodou o něj bojovat s druhým zájemcem. Doufám, že budeme moci potvrdit jeho nákup.
( V tuto chvíli je čaj již zakoupen a na cestě k nám!!!)
Odpoledne se chystáme na přesun do jen o pár metrů níže položené zahrady Jun Chiyabari, kterou vede syn pana Orchada, Morise.
Jsme opravdu zvědaví, jak v tomto případě dopadlo jablko daleko od stromu.
Parádne články. Palce hore.