Většina podzimních sběrů himálajských čajů již byla zdegustována a objednána a nyní jsou na cestě. Pojďme si udělat malou rekapitulaci, ať víme, na co se máme těšit. Díky poměrně chladnému počasí se letos začalo sbírat poněkud později a i celková produkce letošních „podzimů“ bude poněkud chudší. Avšak na kvalitě to rozhodně znát nebylo! Podařilo se nám vybrat krásné kousky z nichž většina pochází letos překvapivě z Nepálských svahů. Jde o sběry ze zahrad Jun Chiyabari a Kuwapani, s jejichž čaji jste měli možnost seznámit se již v minulosti, a tradičně jsme vybrali také čaj z původních čínských čajovníků zahrady Goomtee. Pojďme se na ně podívat.
Nepál Kuwapani „Makalu Clonal Tippy“ KP – 46
Čaj světlejšího zlatooranžového nálevu svěží ovocné a citrusové vůně, hebké lehce karamelové chuti. List je tvořen větším podílem zlatavých tipsů a zelených jakoby rezavějících lístků. Lehce rozpoznatelná chuť čajů z klonovaných čajovníků.
Nepál Kuwapani „Makalu White“ W-6
Ručně zpracovaný, téměř nefermentovaný a nelámaný list dává jasný, velmi světle zelený nálev osvěžující hebce smetanové chuti s ovocnými tóny sušených jablek.
Nepál Jun Chiyabari „Himalayan Imperial Black“
Jde o poměrně malé množství ručně zpracovaného, velmi tmavého, plně fermentovaného čaje, tvořeného dlouhými neporušenými listy. Tmavší hnědočervený nálev plné, velmi viskózní, výrazně medové chuti s tóny čokolády, nakládaných višní a exotických dřev. Jasné muscatelové aroma. Čaj lze zalít několikrát. Tento čaj jsme již částečně recenzovali v jednom z předcházejíchích příspěvků.
Darjeeling Goomtee Autumnal 38/ 09
Typický podzimní sběr z původních čínských čajovníků, kterými je zahrada Goomtee proslavená. Čaj zlatě měděného nálevu plné sladce trpké chuti s kořeněnými tóny vzácných dřev a dlouhým sladkým aftertasem připomínajícím chuť jemného javorového sirupu.