Setkání s drobnými farmáři z okolí města Fikkal.
„Tohle je pan Saran Rai, hlavní tea maker ze zahrady Arya Tara, seznamte se.“ Úsměvy, podání rukou a překvapivě hned i společná selfie. Mám velkou radost, tenhle pán dělá jedny z nejlepších čajů v celém Nepálu. Čaje, které od něj už asi patnáct let nakupujeme. Takových rychlých setkání proběhne v následujících dvou, třech hodinách ještě mnoho. Pár slov, nikdy nechybějí úsměvy, často i společná fotografie a jdeme dál.
Angličtina je většinou velmi nesmělá a v rozhovoru příliš do hloubky nejdeme. Ještěže před sebou máme dlouhou řadu čajů v degustačních setech. Ta řada nás spojuje. Stačí si přivonět, ochutnat, a když se pak pohledy střetnou, je nám vše jasné, rozumíme si. Opět se mi v hlavě vybavuje stejná myšlenka: „Je třeba přijet na delší dobu. Máme toho tolik, co sdílet.“
Degustace s výhledem
Setkání s místními farmáři bylo naplněno přátelskou atmosférou, dechberoucími výhledy do krásné nepálské krajiny a také desítkami vzorků výborných jarních čajů. Setkání a následná degustace se konaly na terase místní taverny s výhledem do rozlehlého údolí s čajovými plantážemi a malebnými hájky. Někdo přijíždí na skútru, někdo džípem. Teamakeři se postupně scházejí. Z tašek a batohů vybalují vzorky čajů a degustační sety. Najednou je na dlouhém stole řada asi dvaceti setů. Ani ta nebude stačit, pojedeme několik kol.
Kolem nás se odehrává neuvěřitelně přátelská výměna. Všichni si čaje vzájemně prohlížejí a komentují. Nikde ani známka řevnivosti nebo rivality. „Tenhle čaj by chtěl ještě jednou do sušičky. Vy takovou nemáte? Přines si to dosušit k nám.“
Průměrný věk jednotlivých účastníků tipuji na nějakých třicet let. Přitom nejde o žádné zelenáče. Každý má alespoň deset let zkušeností s čajovou produkcí. Mnozí na zahradách vyrůstali. Mnozí jsou členové významných pěstitelských rodin. Je skvělé, že dostávají příležitost. Nová generace nepálských čajových mistrů.
Práce, kterou milujeme
Sezóna jarních sběrů vrcholí a my máme na stole před sebou ty nejlepší čaje z okolních svahů. A ochutnáváme je společně s lidmi, kteří je vypěstovali a vytvořili. Je to mimořádná situace. Jedny z nejlepších momentů naší práce. I zde jsme nakonec vybrali dva čaje do naší nabídky. Část účastníků se postupně vytrácí. S ostatními odcházíme na společnou večeři, která se promění na docela slušný večírek. Na hotel se vracíme pozdě v noci. Další den nás čeká cesta o údolí dále. Tedy dalších osm, devět hodin cesty v džípu.
Degustace se zúčastnili zástupci čajových zahrad Arya Tara, Norling, La Mandala, Seti Devi, Organic Nepal, Mai Tea, Maibeni Tea, Lalipma Speciality Tea a Farmers Tea.