Jak si vybrat vhodný čaj – 3. díl

Poměr cena – výkon aneb kolik za čaj utrácíte.

Jak si vybrat vhodný čaj

Zde je opět vhodná paralela se světem vína. Doporučujeme určitě začínat u základních sort čajů, napít si je a teprve pak se vrhnout do světa špičkových (rozuměj drahých) čajů. Není totiž cesty zpět. Nebo ano, je možné se vracet k levnějším čajům, ale je to cesta bolestná. Samozřejmě si děláme trochu legraci. Existuje spousta skvělých čajů za rozumné ceny.

U mnoha čajů existuje přímá úměra mezi cenou a kvalitou, u jiných bohužel nikoliv. Typickou ukázkou neúměrného růstu cen v posledních letech jsou puerhy. Zde již delší dobu roste cena starších vyzrálých čajů, což je pochopitelné, protože jich je pouze omezené množství. Nicméně raketový nárůst cen nastal i u základního materiálu pro výrobu čajů typu puerh, u maochy. Vše je dané hlavně nepoměrem poptávky a nabídky, ale důvodů je více. Velká poptávka a zvyšující se popularita čajů z indického Darjeelingu spolu s poměrně omezenou (a v posledních letech spíše klesající) každoroční produkcí čaje, vede i zde již k pravidelnému zvyšování cen. To je bohužel realita, se kterou se musíme smířit. Můžeme investovat, nakoupit větší množství puerhu a počkat, až jeho cena vzroste ještě více. Můžeme se poohlédnout po čajích z Nepálu jako po alternativě k čajům z Darjeelingu.

Pořád je to ale tak, že i ty nejdražší čaje nás v přepočtu na jednu konvičku, kterou můžeme mnohokrát zalít a strávit s ní třeba i celé odpoledne ve společnosti přátel, stojí v řádu deseti, v extrémním případě stokorun. Čaj opravdu není drahý koníček.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)