Od koho jiného se učit přípravu dobrého čaje než od Indů, kteří pěstují čajovníky v zahradách na úpatí himálajských hor. Zatímco zelený čaj ochlazuje, na podzim a zimu se hodí indické černé čaje, které se sklízejí během druhých a třetích sklizní a mají tmavší nálev, který voní po čokoládě. Z Indie navíc kromě čajů pochází také ájurvéda, více než pět tisíc let starý systém alternativní medicíny, jehož přírodní receptury dokážou posílit imunitu a předejít mnoha nemocem.
Na podzim a v zimě každý potřebuje především zahřát, povzbudit a posílit zdraví – a právě tyto tři vlastnosti v sobě snoubí
kořeněný indický čaj Masala, často nazývaný také Yogi. V Indii existují desítky různých receptů na tento zázračný, sladký mléčný nápoj a my jsme si přivezli jeden z nich. Na mnoha místech Indie jsme popíjeli slavný čajčaj, jehož cena se pohybuje od 2 do 5 rupií za malý šálek (většinou plastový kelímek). Dostanete jej ve vlaku, na ulici, kdekoliv. Většinou silný a notně přeslazený.
Směs koření, čaje a mléka je příjemná dokonce i v indickém dusnu a parnu. My máme to „štěstí“, že je u nás spíše chladno, a tak si můžeme čaj yogi vypít pro
zahřátí a povzbuzení. I my jsme experimentovali s různými přísadami a nakonec jsme skončili u
klasické receptury. Polovinu směsi tvoří černý čaj vypěstovaný v indickém státě Ásám, druhou polovinu koření s přesvědčivými hřejivými i zdravotními účinky:
– Zázvor rychle zahřívá celý organismus, má antibakteriální a antivirové účinky. Navíc snižuje cholesterol, koriguje nízký tlak, pomáhá při ranních nevolnostech a při nadýmání.
– Hřebíček je analgetikum tišící bolest, často se používá při bolesti zubů. Navíc je přírodní dezinfekcí, působí proti parazitům, houbám, bakteriím i virům. A také osvěžuje dech.
– Kardamom je podmanivě voňavý, navíc rovněž zahřívá. Pomáhá především s trávením, dále s dýchacími problémy a funguje jako prevence svalových křečí. Mírní záněty.
– Skořice je přirozeně sladká a má příznivé účinky především při chřipkách a nachlazení. Navíc reguluje hladinu cukru v krvi a krevní tlak a pomáhá při zažívacích problémech.
– Bílý pepř je antioxidant. Dále stimuluje krevní oběh, a tak zahřívá a dodává tělu spoustu energie. Prokrvení orgánů zvyšuje citlivost na podněty a dělá z pepře afrodiziakum.
Jak si čaj připravit
Důležité je, připravit si čaj Masala nebo-li Yogi stejně jako Indové, tedy povařením. Povaříme čtyři čajové lžičky směsi v půl litru vody. Po pěti minutách vaření přidáme čtvrt až půl litru mléka (může být i sójové) a cukr nebo med podle chuti. Ještě jednou přivedeme k varu, necháme chvíli odstát a nakonec slijeme přes sítko a podáváme.
Jak experimentovat
Kdo chce s indickým kořeněným čajem experimentovat, může si koupit pouze směs koření Masala a místo čaje z Ásámu vyzkoušet jiné kvalitní sypané čaje z indických zahrad, především druhé a třetí sklizně ze slavného Darjeelingu nebo taky ze sousedního Nepálu. Zatímco některé voní po pečených jablcích, jiné připomínají čokoládu nebo
švestková povidla. Po čase můžete začít experimentovat i s kořením. Stejně jako v Indii má každá rodina na čaj Masala svůj vlastní recept, také vy můžete k tradiční směsi přidat svoje oblíbené koření, třeba muškátový oříšek.
Podívejte se na přípravu chaichai přímo v Indii.