Zelený čaj a alkohol… Toto spojení by vás možná ani nenapadlo. Každopádně jej můžete vyzkoušet a zjistit, zda na tom přeci jen něco je. Pro výrobu alkoholických koktejlů doporučujeme použít vyšší sorty japonského zeleného čaje sencha. Použít se dá tzv. macerát – tekutina, která vznikne ponecháním zeleného čaje ve studené vodě (či alkoholu) po dobu dost dlouho na to, aby čaj uvolnil svou barvu a chuť. Pokud přidáte senchu do vody či přímo do lahve s alkoholem, doporučujeme nechat několik dní v lednici.
Zde je pár tipů, jak experimentovat s čajovými long drinky.
Gyokuro s Shochu
1 lžička čaje Gyokuro
3 lžičky Shochu (možno nahradit vodkou)
⅓ šálku horké vody
Do sklenice vložte čaj a zalijte likérem. Přidejte horkou vodu a protřepejte, aby se ingredience promísily. Zjemnělé lístky čaje můžete posléze sníst.
Shochu je tradiční japonská pálenka vyrobená většinou z ječmene, sladkých brambor či rýže. Obvykle obsahuje 25% alkoholu (jako standartní vodka). Pochází z ostrova Kjúšú, ale vyrábí se po celém Japonsku.
Sencha s vodkou a limetkou
2 lžičky čaje sencha (louhujeme ve studené vodě)
¾ šálku vody
2 lžíce ginu nebo vodky (nebo dle chuti)
1 plátek limetky
cukr (dle chuti na lem sklenice)
Nejprve připravte senchu – ponechte louhovat ve studené vodě (alespoň 20 minut), aby se uvolnila vůně a chuť. Slijte přes sítko do sklenky. Smíchejte s vodkou či ginem dle vlastní chuti a podávejte s plátkem limetky (buď přímo vložte do nápoje nebo umístěte na okraj sklenky.
Lem sklenky lze také „nacukrovat“ tak, že jej před přípravou nápoje navlhčíte limetkou a vložíte do krystalového cukru.
Salty Dog Matcha
šťáva z poloviny grapefruitu
2 lžičky vodky (nebo dle chuti)
⅓ lžičky soli
3 – 4 kostky ledu
½ lžičky čaje matcha
Odšťavte grapefruit. Navlhčete lem sklenky kůrou a vnořte do soli.
Naplňte sklenku kostkami ledu. Vlijte grapefruitovou šťávu a vodku do šejkru a přidejte také matchu. Důkladně protřepejte. Přelijte kostky ledu ve sklence a ihned podávejte.
Poznámka
1 šálek = 240 ml
1 lžička = naplněná do roviny