Zahrada Sakhejung − příběh paní Milan

Tento příběh začal kolem roku 2000, kdy v Nepálu fungovalo jen pár čajových továren. Pěstování čaje bylo na vzestupu a nové zahrady rostly jako houby po dešti, tisíce malých farmářů začínaly pěstovat čajovníky. Čerstvé lístky ale neměl kdo zpracovávat, a tak šla jejich cena rapidně dolů. Během pár sezón se propadla z původních 40 na pouhých 8 rupií za kilogram. Pro mnoho farmářů byla tato cena neúnosná, protože nepokryla ani náklady na provoz. Často prodávali čajové lístky pod cenou. Mnoho nedávno založených zahrad tak velice rychle zaniklo. Farmáři je raději zorali a začali se věnovat pěstování jiných plodin.

Čajová zahrada/ Tea Garden

 

Jak nouze naučila Milan zpracovávat čaj

Ne však hrdinka našeho příběhu. Paní Milan Kumari Khatri vychovala šest dětí a životních zkušeností měla na rozdávání. Vzniklé situace se nezalekla a s optimismem sobě vlastním se rozhodla zpracovávat svou čajovou produkci sama.

Mrs Milan Kumari Khatri

Neměla žádné vybavení, které mívají běžné čajové továrny. Nechala sesbírané lístky zavadat na slunci, sama je ručně rolovala a pak sušila – přes den na slunci a v noci nad ohništěm.
Svou první čajovou produkci prodávala sousedům, ale i turistům, kteří se tu a tam objevili. Její ručně zpracované čaje se velmi rychle proslavily v širokém okolí, nejen v oblasti Ilam, ale i v hlavním městě, Káthmándú.

Velice brzy jí produkce vlastní zahrady přestala stačit. Začala nakupovat čerstvé čajové lístky od svých sousedů. Díky svým minulým zkušenostem s velkými čajovými továrnami se rozhodla platit farmářům férové ceny. Dodnes vykupuje lístky vždy za vyšší ceny než konkurence.

Továrnička Sakhejung

Továrnička

V roce 2008 si paní Milan registrovala jméno Kanchangha Organic Hand Made Tea Industry a zakoupila první menší komerční sušičku. V roce 2013 otevřela malou čajovou továrničku Sakhejung s moderními stroji na zpracování čaje. Od začátku se zaměřovala na čajovou produkci v režimu ekologického zemědělství a vedla k tomu i farmáře z okolí, od kterých vykupovala čajové lístky. V současné době je již asi 84 místních malých producentů a farmářů certifikováno jako bio-zemědělství. Nemalou zásluhu na tom má paní Milan a její příklad.

Továrna Sakhejung leží v severním Ilamu při východní hranici Nepálu. Její roční produkce je okolo dvaceti tun čaje. Jedná se o rodinný podnik s osmnácti stálými a asi patnácti sezónními zaměstnanci.

Nejen příběh, ale hlavně skvělý čaj

My jsme čaje z produkce paní Milan objevili teprve minulý rok. Zcela nám učarovala jejich čistá, jasná, a hlavně neotřelá chuť. Neopakovatelný charakter čajů z himálajského předhůří vynikne díky preciznímu ručnímu zpracování lístků. Z podzimní sklizně jsme pro vás vybrali dva čaje ležící na opačných pólech chuťového spektra – Sakhejung Gold a Sakhejung White. Doufáme, že stejně tak budou chutnat i vám.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)