Bio čaje a naše cesta bez chemie

Proč bio a jak na to

Již několik let prodáváme bio čaje, například z Japonska, ale i z Nepálu či indického Darjeelingu. Lidé často nedůvěřují „skutečnosti“ označení „bio“. Zde se pokusíme popsat, že cesta k němu není zdaleka jednoduchá, ale stojí za to. Po roce nás opět navštívili lidé z Abcertu, aby u nás provedli pravidelnou kontrolu ekologického hospodaření a bioprodukce. Jsme touto německou společností certifikování jako bioproducenti a dovozci od roku 2005. Kontrola se koná každý rok a na základě jejího úspěšného absolvování je nám vystaveno osvědčení, že splňujeme požadavky stanovené nařízením EU.

 

Bio Tea

Bio čaj –  Matcha

 

 

 

Osvědčení

Jedině s tímto osvědčením nebo chcete-li certifikátem můžeme čaje a další produkty, které prodáváme, označovat značkou BIO nebo ORGANIC. Vyžaduje to z naší strany dodržovat určitá pravidla a je to i poněkud nákladné (za kontrolu se platí), ale věříme tomu, že jedině tak vám pak můžeme nabídnout opravdu čisté čaje z ekologické produkce. Nejde totiž jen o to, že je kontrolována naše firma zde v Praze, ale stejné kontrole podléhají i všechny subjekty, přes které naše bio čaje prochází. Certifikovaný musí být zemědělec či farmář, který naše bio čaje vypěstuje, čajová továrna, která je zpracuje i případný obchodník přes kterého čaj nakupujeme. Čaj cestou k nám musí být řádně označen a pod konkrétním dovozním číslem uvedeným na faktuře a dodacích listech putuje i přes hranice a celnici. Je to občas dost náročný boj s úředním šimlem, ale takovýto postup zaručí, že čaje, které prodáváme s označením BIO, jsou opravdu čisté.

Bio čaj bez chemie – kdo na to má?

Ne vždy si však mohou všichni tuto certifikaci dovolit. Obzvláště malí farmáři z rozvojových zemí prodávají své čaje raději jako konvenční, než aby platili vysoké částky za tato osvědčení. Pro ně je to samozřejmě ještě mnohem nákladnější proces, který trvá několik let. Během těchto nejčastěji pěti let, kdy pěstitelé na ekologickou produkci přecházejí, poklesne výnos o deset až dvacet procent, což je pro ně poměrně velký zásah. Je pak samozřejmé, že se tento pokles spolu s dalšími výdaji na certifikaci, musí promítnout do vyšší ceny samotného čaje.
Často se setkáváme i s tím, že například na Taiwanu jsou farmáři certifikovaní různými univerzitami či společnostmi, které nejsou v EU uznávány. Takové čaje pak prodáváme bez označení BIO nebo organic. Přesto jim raději dáváme přednost před producenty, kteří se tímto směrem vůbec nevydávají.
Pevně věříme, že biočajů v naší nabídce bude přibývat. Že více a více čajů, které se na světě vypěstují, bude opravdu čistých. Že chemie k pěstování čaje nepatří.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)