Nepálská zahrada Jun Chiyabari

Nedávno jsme získali dva excelentní čaje z této zahrady. Oba pocházejí z letní sezóny, avšak představují úplné protiklady. Himalayan Imperial Black je černý čaj, který jemně osciluje na hranici oolongů.

Himalayan Ever Green je oproti tomu zelený velkolistý čaj s jemně uzenou chutí. Výjimečný je také tím, že pochází z často zatracovaných monzunových sběrů.

Příběh zahrady Jun Chiyabari
Lokalita
Čajová zahrada se nachází ve východním himálajském regionu Nepálu, na úpatí kolem Hile v oblasti Dhankuta. Zahrada je položena ve výšce 1600 – 2000 metrů nad mořem. Tato oblast se nachází asi

200 km východně od Káthmándú, 55 km západně od Ilamu v Nepálu a 65 km západně od indického Darjeelingu.

Rozloha

Zahrada je poměrně malá v porovnání s indickými a cejlonskými zahradami. Její celková rozloha je pouze 75 hektarů a z toho je

osázených jen 50 hektarů. Zbývající část bude osázena v následujících dvou nebo třech letech. Pěstování čaje začalo teprve v polovině roku 2002, takže čajovníky jsou poměrně mladé.

Kultivary / rostliny
Do zahrady byly přivezeny a vysázeny kultivary různé kvality z Nepálu a Darjeelingu, ale také z Tchaj-wanu a Japonska.

Z Nepálu přišly rostliny (řízky a semínka) z původních semen, která darovali vládci z dynastie Čching (cca 1850-1860) nepálským panovníkům. Byly vysázeny také rostliny

místně dostupné od nepálské Čajové komise, např. AV2.

Z Darjeelingu máme např. kultivary T1, T78 a Phoobshering 312 a mnoho dalších. Díky přátelům a příznivcům jsme získali také cenné řízky a semínka z Číny.
Vysázena byla také běžná japonská odrůda Yabukita a pár speciálních čajovníků, které rostou v lesích v Miyazaki ken.
Dovezeny a vysázeny byly tchajwanské čajovníky Si Ji Chun a Chin Sin Oolong z Dong Ding v Nantou.
Velmi málo čajových zahrad v regionu má takové typy čajovníků, jaké máme v Jun Chiyabari. Tato rozmanitost v kombinaci s půdou, klimatem a uměním čajového mistra dávají našim čajům zvláštní charakter.
Období produkce
Výrobní sezóna začíná v březnu a pokračuje až do listopadu. Jak už je v tomto regionu obvyklé, máme čtyři sklizně: první, druhý, monzunový a podzimní sběr. Začátek a konec každého období sběru je zcela závislý na počasí.
Typy produkovaných čajů
Produkujeme čaje z celého spektra oxidace od 0 % do 100 %, od specialit po standardní černý ortodoxní. Najdete zde různé produktové řady oxidovaných, částečně oxidovaných a neoxidovaných čajů. Každý z nich nabízí jiný šálek čaje, s odlišným čichovým a chuťovým vjemem. Naše čaje mají jedinečné, ale jemné, komplexní a příjemné aroma a chuť.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)