Latumoni – příběh o tvrdohlavém idealistickém tea makerovi

Již několikrát a nyní znovu jsme koupili vynikající čaj od malé farmářské komunity v Ásámu. Navzdory ztuhlým zvyklostem v čajovém byznysu v Indii si prosadili a obhájili vlastní malou čajovou produkci. Čaje jsou skvělé a stejně tak idea s nimi spojená!

Sběr listů

Čajová zahrada Latumoni v Ásámu

Historie

Latumoni je malý rodinný podnik nacházející se v Tingkhongu v horním Ásámu. Malá plantáž měří přibližně 2 akry a specializuje se na organicky pěstované a ručně zpracované čaje. Na počátku příběhu stojí majitel zahrady pan Phukan; první z generace tea makerů. Původně prodával surové listy natrhané z keříků typu Assamica do továren na výrobu konvenčního čaje CTC, které se nacházejí poblíž jeho plantáže. Místní továrny však jeho listy občas odmítly koupit, protože jich byl přebytek a ty pak končily v příkopu. Nehledě na tlak továren neustále snižovat výkupní ceny. Tato situace nebyla pro rodinu pana Phukana ideální. Vedle toho pan Phukan produkoval malé loty zelených čajů, zpracované sušením na pánvi po čínském způsobu. Tento styl zpracování čaje je v Ásámu poměrně neobvyklý.

Přechod k malovýrobě

V roce 2015 se panu Phukanovi podařilo s pomocí velkoobchodníka, který se specializuje na čaje produkované v malém množství, nastavit Latumoni jako experiment na zpracování mikrolotů. Pro zaměstnance zahrady to byla zásadní změna. Byli zvyklí trhat 20-30 kg čajových lístků denně, protože byli placeni za dodanou váhu listí. Nyní měli velmi opatrně sbírat pouze horní nejkvalitnější lístky. Tímto způsobem lze natrhat pouze 3-5 kg ​​denně.
V prvních letech byla existence projektu nejistá. Trpěl nedostatečným financováním a musely být vyprodukovány stovky lotů, než se přiblížily požadované kvalitě. Dalším poměrně náročným úkolem byl postupný přechod na ekologické zemědělství. Zahrada sice nemá prostředky na zaplacení biocertifikace, přesto funguje v rámci principů přírodního a ekologického zemědělství.

Udržitelné přírodní zemědělství – Natural Farming

Nakonec se tvrdá práce vyplatila. Techniky udržitelného a přirozeného zemědělství pomohly regulovat nežádoucí škůdce a oživit původní ekologii zahrady. Čaje si celosvětově získaly dobrou pověst a jsou považovány za jednu z nejlepších produkcí z Ásámu. Pan Pukhan dosáhl svého cíle produkovat vysoce kvalitní čaj.

Na zdraví!

Nyní máme možnost ochutnat skvělé čaje s vědomím, že bychom se nikdy neměli vzdávat. Je třeba jít za svými idealistickými sny a naplnit je! Děkujeme Vám, pane Pukhane, za inspiraci.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)