Jak přišel čaj oolong ke svému zvláštnímu jménu

Oolong je zkomolenina čínského Wu Long, což znamená černý drak. A se vznikem tohoto pojmenování je spojena jedna stará čínská legenda.

Wu Long

Wu Long

 

 

Lenoch Černý drak

Kdysi dávno, pravděpodobně v pohoří Wuyi v čínské provincii Fujian, žil v horách jeden farmář. Ten měl syna, který byl dobrý lovec, ale veliký a známý lenoch. Byl tak líný, že byl neustále osmahlý od sluníčka, jak během dne usínal při práci na čajové plantáži. Pro svou tmavou kůži získal přezdívku Černý drak – Wu Long.

Oolong Tea

Oolong Tea

Náhoda tomu chtěla…

Jednoho dne Wu Long sklízel lístky na své čajové plantáži, když v tom mu přeběhl přes cestu zajíc. Wu Longovo lovecké srdce zajásalo, neváhal a rozběhl se za ním. Ani si nevšiml koše plného čajových lístků na svých zádech. Naháněl zajíce několik hodin, než se mu podařilo ho chytit. Když pozdě večer přišel domů, jeho otec uviděl poničené čajové lístky v koši na jeho zádech, rozzlobil se a svého syna vyhnal z domu. Otec váhal, zda má poničené lístky vyhodit, nebo zpracovávat. Nakonec je zpracoval a po pár dnech, když hotový čaj ochutnal, užasl údivem. Tak dobrý čaj ze své zahrady v životě nepil. Rychle se vydal Wu Longa hledat do lesů, kam utekl. Jakmile syna našel, omluvil se mu a požádal ho, aby mu ukázal, ve které části jejich zahrady tak dobré lístky nasbíral. Nejednalo se však o nijak speciální místo. Již mnohokrát z tohoto místa zpracovávali pouze průměrný čaj. Otec tedy poprosil svého syna, aby mu dopodrobna vyprávěl, co se toho dne přesně dělo. Brzy zkušenému otci došlo, že mimořádná kvalita čaje má co dočinění s natřásáním čajových lístků v koši při nahánění zajíce.

Moderní bambusové koše na protřásání listů

Moderní bambusové koše na protřásání listů

Protřepat, nemíchat…!

Od té doby se stalo natřásání čaje v bambusových koších nedílnou součástí procesu zpracování čajů typu oolong. Čaje, jenž podle této legendy dostal jméno po líném Wu Longovi. Během natřásání čajových lístků dochází k poškození struktury listu po jeho okraji. Během následné oxidace dochází k intenzivnějšímu hnědnutí listu v těchto místech, a tím i žádoucím chemickým procesům vedoucím ke vzniku nezaměnitelné chuti čajů typu oolong.

Takže, nalijme si šálek voňavého oolongu a na zdraví!

 

Bambusové rohože na zavadání listů

Bambusové rohože na zavadání listů

 

One Response to “Jak přišel čaj oolong ke svému zvláštnímu jménu”

  1. David Jiřička napsal:

    Pěkná legenda, dozvídám se o ní poprvé, zřejmě to bude tím, že jsem po původu názvu nikdy nepátral. Díky za článek. 🙂

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)