Ručně zpracované čaje z jižního Sikkimu

Sikkim je horský stát v severovýchodní Indii ohraničený na západě Nepálem, na severu Tibetem, na východě Bhutánem a na jihu Západním Bengálském, kde doslova na dohled leží městečko Darjeeling. Je významný svou biodiverzitou, najdeme zde jak subtropické, tak alpské klima.

Ruční produkce čaje

 

Specifika Sikkimu

Téměř 35 procent území Sikkimu zabírá Khančendžunga National Park s nejvyšší horou Indie a třetí nejvyšší horou světa. Jako samostatné království vznikl Sikkim koncem sedmnáctého století a k Indii se připojil na základě referenda v roce 1975 jako dvacátý druhý indický stat. V roce 2003 se sikkimská vláda rozhodla přetvořit tento malý stát na zcela ekologický. Vládním výnosem postupně omezila používání veškerých pesticidů a jakýchkoliv dalších chemických prostředků, které mají negativní vliv na životní prostředí. Od té doby bylo převedeno 70% zemědělské půdy do bio režimu. Spolu se zákazem chemických prostředků v zemědělství nastala velká podpora tradičních zemědělských a farmářských postupů.

První zahrady a „small growers“

První a donedávna jediná čajová zahrada Temi Tea Garden byla založena v roce 1969 v jihozápadní části Sikkimu.Až od konce devadesátých let minulého století se začaly objevovat další, velmi malé zahrady v okolí. Většina z nich pouze prodávala zelené listí do továrny v Temi. Avšak v roce 2000 se rozhodl založit a provozovat svou malou čajovou zahradu pan Bermiok Rimpoche z jihozápadního Sikkimu. Téměř dva roky mu trvalo zkultivovat místní hornatou půdu a v roce 2003 ji osázel čajovníky typu clonal z nedalekého Darjeelingu.Teprve v sezónách 2010 a 2011 poprvé sklízel první lístky, které zpracovával v právě postavené miniaturní továrničce.Většina jeho malé zahrady leží zastíněna vzrostlými stromy, což dává čajům nezaměnitelný charakter.Ve své čajové produkci kombinuje pan Bermiok Rimpoche tradiční a prastaré umění zemědělských kmenů z místních hor s moderními ekologickými postupy. Řemeslné zpracování čajových lístků probíhá od sběru až po třídění výhradně ručně a ve velmi malých várkách.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)