Oolong z Taiwanských hor

Označení vysokohorský čaj nebo také gaoshan (čínsky: 高山茶) se vztahuje k oolongům, které vyrostly v horách centrálního Taiwanu. Jsou to varianty světlých oolongů s nasládlou mléčnou chutí a florálním aroma. Rostou v nadmořské výšce nad 1000 metrů. Vysoká vlhkost a přirozeně časté srážky v pohořích oblastí Nantou nebo Chiayi dělají z těchto regionů vhodné prostředí pro pěstování čajovníků.

Shan Lin Xi oolong

Shan Lin Xi oolong

Produkce

Listy gaoshanu jsou sklízeny ručně a rostou pomalu kvůli řidšímu vzduchu ve vyšších polohách. Vyprodukovat jednu várku gaoshanu trvá 36 až 40 hodin. Farmáři se zaměřují zejména na kvalitu čaje, nikoliv na kvantitu.

Shan Lin Xi Oolong

Shan Lin Xi – vysokohorský taiwanský oolong z kultivaru Chin Xin

Lehce oxidovaný vysokohorský taiwanský oolong z pohoří Shan Lin Xi. Dnes již tradičně rolovaný list do středně velkých poměrně pevných kuliček, které se během louhování rozevírají.
Světlý, zlatozelený nálev velmi těžké, omamné vůně plné exotických květů orchidejí či tuzemských konvalinek. Kulatá téměř robustní hladká chuť s tóny vanilky.
Místní název: 杉林溪烏龍茶
Sklizeň: duben 2019
Kultivar: Chin Xin Oolong
Původ: Da Lung, Nantou County, Taiwan
Nadmořská výška: 1200 – 1300 m
Míra oxidace: 15 – 20 %
Farmář: Mr. Chen
Příprava: Čaj vhodný pro přípravu typu Gong Fu. Asi 5 g čaje vložíme do malé konvičky o objemu 150 ml a zalijeme vroucí vodou. Sléváme po 15 – 30 vteřinách louhování. Čaj snese více nálevů.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)