Jak si vybrat vhodný čaj – seriál

1. díl – Výběr dle chuti

Na tuto otázku bohužel neexistuje jednoduchá odpověď. Snad jen, že je dobré najít seriózní zdroj, kterému důvěřujete a u kterého nebudete z čaje nikdy zklamáni.
Ale i tak se pojďme na zmiňovanou otázku podívat. Jde totiž o to, co od čaje očekáváte.
•    Jaké máte chuťové preference a s čím budete čaj snoubit? Co jste před vypitím šálku čaje jedli nebo co jíte během jeho popíjení či co bude následovat.
•    Chcete čaj proto, aby vás povzbudil, třeba jako náhražku kávy nebo naopak, aby vás relaxoval a zklidnil.
•    A v neposlední řadě, jaký máte na čaj rozpočet, kolik chcete investovat a jak zvolit ideální poměr ceny a „výkonu“.

Jak si vybrat čaj

 

Výběr čaje dle chuti

Tisíce čajů, tisíce chutí…

Čaj by nám měl chutnat. Hlavně proto ho pijeme. Nabídka čajů je tak pestrá a chuťové rozpětí tak široké, že čaj by měl uspokojit úplně každého.
V čajových lístcích je pestrobarevný koktejl různých chemických látek, které se díky jejich zpracování dále proměňují, některé se objevují a jiné mizí. Ve výsledném šálku čaje se pak díky tomu může objevit neuvěřitelně pestrá paleta chutí a vůní. Z nich jsou dvě takříkajíc bazální. Je to hořkost a sladkost. Hořkost je neodmyslitelně spjata s čajem. Čajové lístky jsou prostě hořké. Je to dáno obsahem základních chemických látek v nich obsažených. Hořkost v čajových listech je ochranou před škůdci. Sladkost se v listu objevuje až díky chemickým proměnám, které nastanou během jeho zpracování. Pokud zpracování proběhne dobře a bez chyb, čaj by měl být v šálku vždy lahodně sladký. Výsledný nálev by pak měl být jakousi kombinací obojího. Přičemž sladkost je dnes mnohem žádanější, a proto převládá, a hořkost je často potlačována na minimum. Celá paleta chutí v čajovém nálevu je samozřejmě daleko bohatší.
To, pro jaký čaj sáhneme do naší čajové poličky, závisí na našem rozpoložení v danou chvíli. Jak máme zrovna „v puse“, co jsme před tím jedli nebo co se chystáme jíst. Právě jsme spořádali vydatný a pikantní oběd? Asi zvolíme výrazný, spíše trpký čaj. Může jít o červený čaj z Yunnanu nebo zelený Vietnam či tmavý Puerh. Pokud se chystáme na asijskou kuchyni, ryby nebo sushi, padne volba nejspíše na japonský zelený čaj. K tvarohovým buchtám od babičky by se mohl podávat druhosklizňový Darjeeling a k bábovce třeba Assam nebo Earl Grey. Jiný čaj zvolíme po těžkém jídle a úplně jiný na lačno. Jiný ráno a jiný odpoledne. Každý je také zvyklý na trochu jiné kombinace chutí, a proto je těžké dobře poradit. Je třeba zkoušet kombinovat a nebát se experimentovat.

Další část bude pojednávat o účincích čaje.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)