Gyokuro od čajového mistra Tohei Maejimy

Sběr čaje

Tohei Maejima

 

 

Mistr Maejima

Čajový mistr Tohei Maejima pěstuje své čaje na plantážích v městečku Okabe v prefektuře Shizuoka. Jeho rodina se čaji věnuje již po tři generace a jejich specialitou jsou právě čaje typu Gyokuro. Pan Maejima je držitelem mnoha ocenění z čajových soutěží a tří zlatých medajlí z World Green Tea Contest. Ve svých více jak sedmdesáti letech je velice vitální a řídí svou plantáž s neutuchajícím entuziazmem.

Stíněný čaj

Tradiční stínění čaje

Čajovníky jsou na jeho plantážích zastiňovány po dobu zhruba 30 dní před sklizní. Na části svých zahrad používá pan Maejima starý způsob stínění speciálními rýžovými rohožemi „Komo“, které dnes v Japonsku mnoho farmářů již nepoužívá. Je totiž daleko pracnější a dražší. Čajové keříky jsou dnes většinou zatahovány černými plastovými foliemi v podobě jakýchsi rukávů. Způsob, který používá pan Maejima je k čajovým keříkům daleko šetrnější. Rohože, které si sám vyrábí, jsou totiž umístěny na dřevěných konstrukcích nad čajovníky, tudíž se lístků vůbec nedotýkají a neponičí je. Jsou také daleko vzdušnější a lístky se tak nikdy nezapaří.

Sběr čaje

Veškerý sběr lístků probíhá ručně, což je v Japonsku také poměrně ojedinělé. Velmi zajímavý je však způsob, kterým sběrači čajové lístky „očesávají“. Oproti klasickému otrhávání jednotlivých pupenů, sběrači lístky jakoby očesávají. Ruka obepínající čajovou větvičku sjíždí od středu nahoru a svléká čajové lístky. Nikde jinde jsme se s podobným způsobem nesetkali.

Gyokuro Okabe

Okabe Gyokuro Tohei 2018

Čaj pochází z velmi brzké jarní sklizně z okolí města Okabe v prefektuře Shizuoka. Jedná se o blend (směs) ze tří typů rostlin Yabukita, Saemidori a Gokoh. Velmi dlouhý, do pravidelných jehliček tvarovaný suchý list tmavě smaragdově zelené barvy a velmi intenzivní sladce peprné až pryskyřičné vůně. Nálev překvapivě světlé až mléčně zelené barvy zato plné, hutné, smetanově krémové sladké chuti s příjemnou sladkou umami, směsí ořechů, slanou kořeněností mořských řas, lehkou peprností a stopou citrusů (grep a pomelo).

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)