Jarní sklizně – Nepál vs. Darjeeling

Aneb proč jedni začínají o měsíc dříve, když mají zhruba stejné podmínky?

Tak nám zase začala jarní čajová sezóna. Kurýři renomovaných společností dnes a denně přicházejí s baculatými obálkami a my je vítáme s širokým úsměvem, protože víme, co nám nesou. Desítky a desítky čajových vzorků ze zahrad zvučných jmen končí v našich degustačních šálcích a my prožíváme vlny euforie a blaženosti, které zná každý, kdo jednou ochutnal čerstvý himálajský čaj. Kdybyste šli náhodou kolem našeho holešovického obchodu, zastavte se na degustaci.

First Flush z Darjeelingu a Nepálu

Kdy se začíná sklízet?

Téměř každým rokem se také posouvá začátek jarních sklizní. Letos se tento termín posunul do druhé půlky ledna. Což už na jarní sběr vůbec nevypadá. To se ovšem týká pouze čajů z indického Darjeelingu. Čaje z nepálské strany hranic se začínají sklízet každý rok téměř stejně. Zhruba v třetím týdnu v březnu je úplný počátek a sklizeň vrcholí během dubna. Proč tu nastává takový rozdíl, když klima i ostatní podmínky jsou téměř shodné a zahrady východní části slavné nepálské oblasti Illam téměř přecházejí v plantáže indické?

Darjeeling z prvních sběrů má klasickou zlatavou barvu nálevu

Historie pěstování čaje Darjeelingu a Nepálu

Hlavní důvod je v rozdílném historickém vývoji, který vedl k poněkud rozdílnému přístupu v pěstování a kultivaci čajových keříků. Přestože datování počátků pěstování čajovníků je v obou zemích téměř shodné, vývoj již byl poněkud rozdílný. Britský (a později indický) přístup v Indii, plný experimentů, inovací, občas až nezdravé dravosti a silného vlivu průmyslové revoluce vynesl čaje z Darjeelingu mezi největší hvězdy čajového světa.

Nepálský čajový průmysl byl vždy ve stínu toho indického. Převážně díky ekonomickým a politickým problémům sloužily nepálské čajové zahrady pouze jako dodavatelé čajového listí indickému sousedu. Teprve až v padesátých letech minulého století se nepálská ekonomika otvírá světu, objevují se první soukromé investice a v roce 1959 je založena první soukromá čajová zahrada (Bhudhakaran Tea Estate, na jihovýchodě země, v oblasti Terai). Avšak až o mnoho let později v roce 1978 Nepálci otvírají první čajovou továrnu na zpracování čajových lístků. Nepálský čaj se do mezinárodního povědomí dostává až na sklonku tisíciletí a zbavit se nálepky méně kvalitního darjeelingu mu ještě nějakou dobu potrvá.

Co ale ovlivňuje rozdílný počátek jarních sběrů? Indická strana je mnohem dál v různých technikách šlechtění a omlazování čajových keříků. Místní farmáři přišli na to, že vhodným prořezáváním čajovníků a jeho načasováním je možné ovlivnit start následné vegetační sezóny. Spolu s výběrem vhodných kultivarů a mnohdy i nově budovanými zavlažovacími systémy se v Darjeelingu podařilo posunout začátek jarních sběrů téměř o dva měsíce oproti daleko přirozeněji se vyvíjejícímu Nepálu.

Jarní specialitky

Co je k tomuto úsilí vedlo? Je to naše poptávka po jarních čajích, která způsobuje neustále rostoucí ceny. Zákazník z Evropy, Ameriky či Japonska je ochoten za čaje z prvních várek zaplatit až pětinásobek běžné ceny. Zatímco v Indii jsou zahrada i továrna téměř výhradně v rukou jednoho majitele, který má poměrně solidní finanční zázemí a může investovat do nových přístupů, v Nepálu je často vlastnictví oddělené. Továrny mnohdy pouze vykupují surový materiál od farmářů, kteří jsou ve zcela jiné finanční situaci oproti jejich indickým sousedům. Tento trend se v posledních letech snaží dost neúspěšně zvrátit systém státních pobídek a dotací nepálské vlády.

Nepálská budoucnost

Je zcela jasné, že nepálský čajový průmysl má před sebou ještě pěkný kus cesty. Nicméně mladé projekty například z oblasti Dhankuta jsou jasným signálem, že se ubírá správným směrem. Mnohokrát jsme se o tom přesvědčili při popíjení čajů ze zahrad Kuwapani, Jun Chiyabari nebo Guranse, které byly v této krásné krajině nedaleko vrcholů Everestu a Makalu založeny teprve před pár lety. Vzorky čajů z této oblasti teprve začínají přicházet. Moc se těšíme na jejich ochutnávání a jsme plní napětí, které z nich projdou výběrem a objeví se v naší nabídce.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)