Tie Guan Yin Oolong z oblasti Muzha

Taiwan Muzha Charcoal Roasted Tie Guan Yin Oolong

Jedná se o tradičním způsobem zpracovaný list kultivaru Tie Guan Yin původně pocházejícího z oblasti Anxi v čínské provincii Fujian. (Čaj Tie Guan Yin získal své jméno od „Železné bohyně milosrdenství“, která je pod tímto názvem známá v Japonsku, Koreji, Číně a Taiwanu a je ženským vyzářením Buddhy soucitu Avalokitéšvary). Taiwanská Muzha 木柵 je vyhlášená pro skvělé čaje právě tohoto kultivaru (Hong Xin Wai Wei Tao / 紅心歪尾桃). Jeho historie v této oblasti však není nijak dlouhá. Čaj sem v roce 1919 přinesla rodina Chang a od té doby se zde velmi úspěšně pěstuje a jeho kvalita a sláva se postupně vyrovnává s jeho příbuznou Tie Guan Yin z čínského Anxi.

Čajová plantáž na Taiwanu

 

Čaj vypěstoval, zpracoval a následně i pražil pan Zhang ve své malebné zahradě „Seeds of Kindness“ ležící v zalesněných kopcích oblasti Muzha na severním okraji Taipeje. Pan Zhang žije a pěstuje čaj plně v souladu s přírodou. Nepoužívá jakoukoliv chemii, jeho zahrada je plně organická a certifikována organizací MOA (viz níže).

ti guan yin oolongSuchý list klasického kuličkovitého tvaru avšak velmi tmavého až matně kovové barvy a plné intenzivní sladce pečené vůně s výraznou oříškovou složkou. Nálev zeleno hnědé barvy, plné intenzivní sladce pečené až medové vůně, sametové hebké, krémové, velmi harmonické chuti s výraznými tóny nakládaného ovoce, povidel, cukrové třtiny a vlašských ořechů. Čaj snese mnoho nálevů a velmi ho doporučujeme k dlouhodobé archivaci. V eshopu naleznete i sestru tohoto čaje, Tie Guan Yin Hong Cha (červený čaj).

MOA znamená „Mokichi Okada Cultural Services Association International“. Tuto organizaci vytvořil Mokichi Okada (1882-1955), který za svého života zahájil tři velké projekty: „Mokichiho detoxikační ošetření“ pro půdu, „Přírodní zemědělství, nápoje a potraviny“ a „Umění a kultura“. Z těchto tří projektů vzešly propojené skupiny lidí se společným cílem vzájemně si pomáhat. Jeho celkovým cílem bylo „umožnit lidstvu expandovat a vzkvétat, a pomáhat tak vytvářet zdravější lidi, rodiny, regiony, země a kulturu“.  Z jeho japonského hnutí NPO pro přírodní zemědělství vznikla farma Da Ren v roce 1982, a v roce 1991 byly vytvořeny standardy pro zdravé, organické zemědělství. Začaly se zakládat pobočky a vytvářet společenský systém pro teoretickou a praktickou spolupráci mezi zemědělci v Japonsku. V dubnu 1990 skupina lidí, kterým záleželo na přírodě a znepokojovalo je znečišťování životního prostředí, chtěla změnit situaci na Tchaj-wanu. Připojili se k japonské mezinárodní asociaci MOA a vytvořili sesterskou organizaci s cílem vzdělávání zemědělců a právní certifikace bio potravin a nápojů. Tato tchajwanská nadace byla vytvořena za účelem zkoumání a hledání zdraví a štěstí pro lidstvo a zaručení environmentálně udržitelného přírodního zemědělství podle MOA, v očekávání, že se tato ideologie a techniky udržitelného zemědělství rozšíří po celém světě. Certifikace MOA je poměrně přísná a velmi dobře zajišťuje udržitelné biozemědělství bez velké byrokratické nebo finanční zátěže, které jsou problémem pro řadu bio certifikačních autorit na celém světě.

Comments are closed.

Klasek Tea
Přístavní 39
1710 00 Praha 7
e-mail: info@darjeeling.cz
tel.: +420 777 052 974

© Daniel Klásek / Design gingercandy.cz Entries (RSS) and Comments (RSS)